Минаха няколко години откакто бе забит последния пирон в руините на стадион „Христо Ботев“. Колежа продължава да чака своето възкресение, което за съжаление, не се вижда в обозримото бъдеще. А мечтите на феновете на Ботев за собствен дом изглеждат все по-далечни. Да не говорим за стадион Пловдив, който от близо 30 години стои замразен във времето и пространството. И докато двете най-големи спортни съоръжение в Пловдив са в очакване на по-добри и светли дни, по света вече строят стадионите на бъдещето.

Със собствената си пивоварна, огромния си ресторант и най-дългия бар в Англия новият стадион на Тотнъм обещава да кара феновете да забравт, че са отишли на футболен мач. Футуристичния пейзаж на исполина за 750 милиона паунда с капацитет от 61 000 места допълват самозатоплящите се седалки с вградени изводи за USB, стъкления тунел, в който могат да се наблюдават футболистите преди излизането им на терена и своеобразната „небесна разходка“, позволяща на феновете да погледнат към терена от самия покрив на съоръжението, пише "Гардиън".

Това ще бъде най-модерният стадион в света, уверява архитектът Кристофър Лий. Разбира се всичко това ще си има и съответната цена. Докато обикновените билети за феновете по трибуните зе започват от 89 паунда, абонаментните карти за ВИП зоната, осигуряваща отбрани вина, коняци и ликьори, както и всякакви удобства, за които може да се сетите, ще струват 30 000 паунда за двама.

Стигаме до терена, който също ще бъде революционен. Предвидени са три различни настилки, една от които – за американски футбол. Уникална ще бъде и 17-хилядната трибуна за най-заклетите фенове на шпорите – подобна на легендарната Коп на Анфийлд в Ливърпул и Жълтата стена на Борусия Д на Вестфаленщадион. Тя е със специална акустика, която да подсилва рева и песните на запалянковците.

Докъде може да стигне технологията в строенето на футболни стадиони? Преди 20 години сложихме големите екрани, но сега всики разполагаме с миникомпютри в джобовете ни, с които можем да следим дори сърдечния си ритъм, казва Кристофър Лий.
В неуспялата си кандидатура за Мондиал 2022 Япония бе обещала да създаде възможности за записване на мачовете на 360 градуса с 200 HD камери и излъчването им по цял свят на 3D. Така футболистите ще оживяват на хиляди стадиони по цялата планета като холографски проекции. А вградените микрофони под тревната настилка ще улавят всяко докосване на топката и ще правят изживяването още по-реалистично.

Не остават по-назад и отвъд океана. Изкушени от огромните пари от ТВ права /сделката е за 27 милиарда долара!/отборите от шампионата по американски футбол започнаха да се надпреварват да строят футуристични стадиони, за да привлекат големите телевизии. Новото съоръжение на Атланта Фалкънс за 1.6 милиарда долара трябва да отвори врати по-късно през тази година и ще разполага с първата в историята видеостена на 360 градуса, опасваща целия стадион. Покривът ще наподобява крилете на сокол /на името на отбора/ и ще бъде съставен от 8 огромни 500-тонови подвижни конструкции. Част от седалките пък ще бъдат вибриращи, да да подсилят ефекта от преживяването. Изобщо - Националната футболна лига на САЩ се превръща в своеобразно въоръжаване. Не е изключено в скоро време и дронове да сервират бирата на феновете по трибуните.

Разходка из новия стадион на Атланта Фалкънс: