Съботното дерби между Левски и ЦСКА за пореден път не можа да изпълзи от тинята на посредствеността, колкото и някои да ни убеждават, че било вълнуващо, наелектризиращо, невероятно и т. н. За съжаление мачът между столичните грандове отново ще се запомни с броя на арестуваните фенове - общо 39, а не толкова с играта или резултата. Двубоят се превърна в едно безцелно тичане и ритане, направило поредната лоша реклама на българския клубен футбол. Истинското дерби обаче се състоя в часовете след последния съдийски сигнал. И беше много по-интересно и любопитно. Направо полетя в космоса.

От изказванията на главните действащи лица, пряко или косвено замесени в двубоя, останахме с впечатление, че в съботния следобед на националния стадион "Васил Левски" е имало не един, а няколко мача по едно и също време. Футболисти на ЦСКА твърдяха, че Левски е играл в глуха защита. Капитанът на червените Станислав Манолев обаче недоумяваше защо собствения му треньор Стамен Белчев върнал отбора назад след почивката. От което така и не може да се разбере кой от двата тима е забъркал бетона. Или може би и двата.

Най-култово бе изказването на играча на червените Кирил Десподов, който в прав текст заяви, че ако това на Левски е футбол, той е космонавт. Феновете на Левски веднага му спретнаха колажче /на снимката/. От думите му би трябвало да се подразбира, че сините са играли ганкиното, а съперниците им са демонстрирали висша футболна класа. На небосклона обаче се появи още един космонавт. Легендата и бивш треньор на ЦСКА Паро Никодимов каза, че червените ритали като селски отбор. От което следва да се разбере, че поредното издание на най-голямото дерби в родния футбол е било пълен провал. И нито зарядът, нито атмосферата и 30-те хиляди по трибуните, нито гонитбата в резултата са били в състояние да компенсират тоталната липса на качество. Изводът от цялата работа - много космонавти, малко футбол.