Трансферът на Неймар от Барселона в ПСЖ доказа, че освобождаващите клаузи в договорите на звездите не са просто някакви формални цифри. Което не пречи някои от тях да достигат умопомрачителни размери, нямащи нищо общо с реалността. Според договора си с Реал Мадрид например, Кристиано Роналдо струва 1 милиард евро. Това е сумата, която всеки клуб трябва да плати, ако поиска да го има в състава си преди изтичането на контракта му с Белия балет. Малко изненадващо звучи, но същата е и освобождаващата клауза на друг нападател в отбора – Карим Бензема, пише британският Дейли Мейл.

На този фон може да звучи невероятно, но въпросната сума, залегнала в контракта на звездата на Барселона Лионел Меси е „едва“ 300 милиона евро.  Което означава, че в испанската Ла Лига има 9 футболисти, които превъзхождат гениалния аржентинец по този показател и поне на цифри са по-скъпи от него.  Меси обаче все още не е подписал новия си договор, който да го задържи на Камп Ноу до 2021 година. И ако реши да си тръгне сред края на сезона, когато изтича настоящия му контракт, Барса няма да вземе нито стотинка за него.

Въпросната освобождаваща клауза е залегнала в местното законодателство на Испания и обикновено облагодетелства клуба, който държи правата на дадения футболист. Когато тя е в огромни размери, идва на подскаже на целия свят: Той не е за продан, забравете, дори не си и помисляйте! Ако пък е по-малка, това би следвало да означава: Опитайте късмета си. Може и да го продадем.

В ПСЖ знаеха, че колкото и да се съпротивляваше Барселона, при внасяне на 222 милиона евро можеха да имат Неймар и нищо не можеше да спре този трансфер. По същото време Барселона преследваше като луда Фелипе Коутиньо от Ливърпул, но нямаше една определена сума, която да плати, за да го има. По простата причина, че в Премиър Лийг липсват освобождаващи клаузи.

Мнозина вярват, че шефовете на Барселона са поставили сравнително достъпната продажна сума за Неймар от 222 милиона, тъй като са били поблазнени от евентуалната печалба. Понякога обаче самите футболисти договарят по-ниска цена в договорите си, отколкото на клубовете им се иска – за да си оставят вратичка да си тръгнат.

Ето и футболистите с най-високи освобождаващи клаузи в Испания:

  1. Кристиано Роналдо и Карим Бензема, Реал – 1 милиард евро
  2. Иско и Марко Асенсио, Реал – 700 милиона евро
  3. Гарет Бейл, Лука Модрич, Тони Кроос, Дани Себалос, Реал – 500 милиона евро
  4. Осман Дембеле, Барселона – 400 милиона евро
  5. Лионел Меси, Барселона – 300 милиона евро
  6. Луис Суарес, Серхио Бускетс, Жерар Пике, Андрес Иниеста, Барселона, и Антоан Гризман, Атлетико Мадрид – 200 милиона евро

От тази класация се вижда, че Реал е едноличен лидер в най-големите освобождаващи клаузи с цели осем футболисти начело. След това идват звездите на Барселона, а Гризман от Атлетико Мадрид е пръв сред останалите.