Ботев записа нова златна страница в пребогатата си история. Жълто-черните грабнаха Купата на България, спечелвайки първия си трофей след 1981 г, когато отново триумфира с Купата. На финала на националния стадион "Васил Левски жълто-черните изстрадаха триумфа и сломиха шампиона Лудогорец с 2:1! Това означава, че канарчетата ще играят в Лига Европа наесен и на практика приключват сезона, тъй като финалния плейоф за 7-то място с Верея няма да се играе. Успехът на Ботев е лоша новина за Локо, тъй като бараж срещу Верея за последното място в евротурнирите ще играе третият в класирането - Левски или ЦСКА. Единствената надежда на черно-белите е УЕФА да не допусне червените до Европа заради лиценза.

Срещу Лудогорец Ботев наистина изигра своя мач на сезона. Жълто-черните напълно заслужиха успеха, след като още от самото начало излязоха пределно мотивирани и почти през целия мач контролираха събитията на терена. С много организирани действия в отбрана и с бързи, технични, красиви и нестандартни атаки възпитаниците на старши треньора Николай Киров успяха да разбият цялата схема на съперника си и да прекъснат връзките между линиите му. В 44-та минута Косоко откри резултата, а част от екзалтираните бултраси нахлуха на терена със знамена и шалчета. След това жандармеристи заформиха плътен кордон зад вратата пред сектора на бултрасите, за да бдят за ексцесии и да затегнат охраната. В 52-та минута канарчетата вкараха втори гол чрез Вутов и поставиха шампиона на колене! В 80-та минута Кешеру върна един гол и запази интригата, но за повече Лудогорец нямаше време и сили.

Ботев започна с по-голямо желание и още в 3-та минута можеше да открие резултата. Косоко проби мощно отдясно, но от удобна позиция стреля в аут. В 18-та минута жълто-черните изпуснаха още едно чисто положение. Вутов бе изведен отлично зад отбраната на орлите, но ударът му с левия крак бе много неточен. В 36-та минута Неделев открадна една топка пред пеналта на Лудогорец, хитро изведе Балтанов на отлична позиция, капитанът стреля ниско по тревата, но топката удари гредата и отказа да влезе в мрежата. В 44-та минута при поредната бърза акция на жълто-черните Косоко с много техничен удар стреля покрай вратаря и откри резултата. 

В 49-та минута Мисиджан отправи коварен шут, но Чворович успя да избие. Отговорът на Ботев бе мълниеносен. В 52-та минута жълто-черните разиграха много технична атака в средата на терена, Косоко центрира отдясно и отлично изведе Вутов, който засече топката в мрежата за 2:0. След това Лудогорец натисна и намали в 80-та минута. При едно разбъркване в пеналта Кешеру с атрактивно изпълнение, успя да се разпише. До края орлите наложиха натиск и пред вратата на Ботев започна да ври и кипи. Вратарят Чворович обаче запази победата с блестящи намеси при удари отблизо на Кафу и Кешеру. Румънецът имаше и още един шанс в добавеното време, но ударът му с глава премина на сантиметри от гредата. А Чворович за втори път печели трофея, след като го направи и с Лудогорец преди 3 години на финала в Бургас срещу сегашния си тим Ботев. В самия край на мача резервата Виана от Ботев напусна за два жълти картона. Това е трета национална купа в историята на жълто-черните.

Ето я радостта на феновете на Ботев Пловдив:

ЛУДОГОРЕЦ - БОТЕВ ПД 1:2

0:1 
Омар Косоко 44
0:2 
Антонио Вутов 52
1:2 
Клаудиу Кешерю 80

ЛУДОГОРЕЦ:
 33. Ренан, 4. Сисиньо, 27. Моци, 5. Паломино, 6. Натанаел, 10. Кампаняро (55-Кишада), 18. Дяков, 84. Марселиньо (67-Анисе), 88.  Вандерсон, 93. Мисиджан (55-Кешерю), 22. Кафу 

БОТЕВ ПД: 99. Чворович, 2. Панов, 18. Терзиев, 4. Генев, 24. Марин, 14.  Яя Меледже, 17. Балтанов, 8. Неделев, 20. Косоко (70-Бризола), 25. Стоянов (84-Юсеин), 39. Вутов (64-Виана)