Най-успешният словенски клуб Марибор ще е първият съперник на Ботев в евротурнирите през този сезон. Двата тима ще се срещнат в първия предварителен кръг на Лига Европа, а мачовете са на 11 юли в Пловдив и на 19 юли в Словения. До момента Ботев и Марибор не са играли един срещу друг в официална среща.

Отборът не трябваше да играе в Лига Европа 

Любопитно е, че Марибор въобще не трябваше да участва в Лига Европа, а трябваше да играе в Лигата на конференциите през новия сезон. Причината е, че Марибор завърши на второто място в местния футболен елит и не спечели Купата. Изненадващо 8-ия в словенския елит Рогашка, който завърши 8-ми от 10 отбора в словенския елит спечели Купата след дузпи срещу Горица. Рогашка обаче не получи лиценз за евротурнирите, както и за словенския футболен елит за новия сезон и беше изхвърлен във втора дивизия на Словения. Така автоматично мястото отиде при Марибор, който беше втори в словенския елит. Марибор за втора поредна година не стана шампион и завърши на цели 12 точки от шампиона Целие, а в предния сезон шампион беше Олимпия Любляна. За последно Марибор стана шампион през сезон 2021-2022.

Водени са от бивш треньор на Лудогорец 

Една много интересна подробност е, че Марибор всъщност е воден от бившия треньор на Лудогорец - Анте Шимунджа. Шимунджа беше назначен през октомври 2023-та година на поста, но така и не успя да донесе трофей на Марибор през изминалия сезон. Неговият договор е до следващото лято и той остана начело на тима. Шимунджа стана шампион и носител на Суперкупата с Лудогорец. През март 2023-та година той беше уволнен след изненадващата загуба у дома от Пирин с 0:1. 

Звездата е на Евро 2024 и вкара 4 гола на осминафиналите в Шампионска лига 

Звездата на Марибор е доста познато име - 36-годишният ветеран Йосип Иличич, който в момента е в състава на Словения за Евро 2024. Иличич направи страхотна кариера в Серия А с екипите на Палермо, Фиорентина и Аталанта. Той има 339 мача, 96 гола и 66 асистенции в Серия А. През сезон 2019-2020 Иличич вкара 4 гола при успеха на Аталанта с 4:3 над Валенсия като гост в осминафиналите, превръщайки се в едва втория футболист в историята на футбола с 4 гола в един мач в елиминации в Шампионската лига и първият, който прави това като гост. Преди него само Лионел Меси беше вкарвал 4 гола в един мач в елиминациите, но при домакинство на Барселона. След достигането до четвъртфиналите за Аталанта в Шампионска лига обаче Иличич имаше ментални проблеми, напусна Аталанта и дори смяташе да приключи кариерата си на футболист, но се завърна в родината си и заигра за Марибор. Макар и на 36 години Иличич беше върнат в националния отбор на Словения и в момента е с тима на Евро 2024. Той дори вкара гол в една от последните контроли на словенците преди Европейското. 

Марибор играе за трети път срещу български отбор 

Марибор за трети път ще срещне български отбор в евротурнирите, а любопитно е, че до момента и четирите срещи завършиха наравно. През сезон 2016-2017 Марибор се среща с Левски във втория предварителен кръг на Лига Европа. Тогава мачът в Словения завършва 0:0, а в реванша Левски повежда, но словенците изравняват - 1:1 и с тогавашното правило за гол на чужд терен се класира за следващия кръг. През сезон 2019-2020 Марибор играе с българския шампион Лудогорец в плейофа за влизане в групите на Лига Европа. Първият мач в Разград завършва 0:0, а в реванша в Словения се стига до 2:2 и тогава отново заради головете на чужд терен, които тогава все още са факт, Лудогорец успява да отстрани словенците и да влезе в групите на турнира. Така Марибор ще срещне за трети път български отбор.

Отборът е най-успешният в Словения 

Марибор е най-успешният клуб в Словения. Отборът е бил най-много пъти шампион на страната - 16 пъти, но от сезон 2021-2022 не вдигал титлата. Отборът има и най-много спечелени купи на страната - 9 и най-много суперкупи - 4. 

Играе три пъти в групите на Шампионска лига 

Марибор има три участия в групите на Шампионската лига. Първият път е през сезон 1999-2000, когато словенците елиминират Лион по път към групите и дебютират в турнира в група с Байерн Мюнхен, Лацио и Динамо Киев и тимът записва победа над Динамо Киев и равенство с Байерн, на завършва на 4-то място. През сезон 2014-2015 Марибор отново е в групите, елиминирайки Селтик в плейофите. Тимът прави равенства с отбори като Челси, Шалке 04 и Спортинг Лисабон, но пак завършва на последното място в групата. През сезон 2017-2018 словенският тим влиза за последен път в групите на най-силния евротурнир, след като отстранява в плейофа за влизане в групите израелския Апоел Беер Шева. В групата са Ливърпул, Севиля и Спартак Москва и записва две равенства с руснаците и веднъж със Севиля, завършвайки отново последен в групата. 

Ботев с много тежък жребий в първия кръг на Лига ЕвропаТимът ще срещне най-успеншия словенски отбор - Марибор