Няколко големи работодателски организации поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Те посочиха като основен мотив промените в цената на тока и според тях неспособността на министъра да се справи с проблемите в сектор „Енергетика“, акцентирайки върху изоставените реформи.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), представляващи над 80% от българският бизнес, категорично заявиха, че не приемат действията на изпълнителната власт в ресора, като изтъкнаха думите на Петкова е предаване по БНТ.

В интервюто за националната телевизия министър Петкова говори за „свободен“ пазар на електроенергия, върху който държавата не може да влияе, но според настояващите за оставка това е удобно, тъй като тя пропуска факта, че на същия този „свободен“ пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата.

"Това поведение още веднъж доказва правилността на решението ни да откажем участие в поредната безплодна среща с  министъра на енергетиката, да сезираме Комисията за защита на конкуренцията във връзка с цените на електроенергията, както и да организираме мащабен протест срещу безобразията в енергетиката, който ще се проведе на 28 февруари т.г., от 11.00 часа", се казва в позицията на сдруженията.