С мнозинство от 28 гласа Общински съвет – Варна прие решение да откупи историческата Дупка в центъра на града от досегашният и собственик Георги Гергов. Цената за това действие е изплащането на 43 млн. лева, но това е единствения начин местната власт сама да определи какво да се появи на мястото, за което и в момента има план за застрояване, съобщава Petel.bg.

43 млн. лева е твърде висока цена за откупуването на Дупката в центъра на Варна. Това на практика признаха всички общински съветници, които взеха участие в дебата по темата на сесията на местния парламент.

Въпреки това мнозинството на ГЕРБ успя да събере 28 гласа от 51-членния общински съвет, за да прокара сделката. В хода на дебата се чуха много мнения, но по един от въпросите се забеляза консенсус – на празния от десетилетия терен в центъра на Варна не бива да се строи търговски дом, мол или друг голям обект.

От името на ГЕРБ Марица Гърдева коментира, че дългогодишният проблем в центъра на Варна е старателно подготвяна „далавера“. „На нас се пада честта да я решим. Тази язва загрозява града обаче ни изправя и пред една дилема. Ако собственикът започне да строи ще се лишим от безценни археологическите паметници“, коментира тя. Гърдева допълни, че ГЕРБ подкрепят сделката, защото парите няма да дойдат от бюджета на община Варна, а от държавата.

Съветникът от десницата Григор Григоров обаче репликира Гърдева с думите, че ако ГЕРБ гласува за откупуването, ще стане част от същата тази далавера.

В тази връзка гл.архитект на Варна Виктор Бузев също взе думата и заяви, че има реална опасност да се използват законни средства и на мястото да се появи голям обект, който да съсипе външния вид на центъра на морската столица.

„Застрояването не е моя визия, това обаче са документите, по които се работи“, обясни гл. архитект като добави, че и той не е съгласен с цената. Заедно с това обаче той подчерта: „Тази територия е безценна, пловдивчани имаха такава дупка и направиха нещо, което има такава добавена стойност, която не може да се изчисли в пари“.

Варна иска да даде 43 млн. на Гергов за Дупката, но ... държавата да платиПредложението ще бъде гласувано на следващата сесия на общинския съвет