Вицепремиерът Екатерина Захариева определи изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че след намеса на Анкара е променен законът за вероизповеданията у нас, като неприемливо.

"Коментарът ми е, че това е крайно неприемливо изказване. Днес турският посланик е извикан в Министерство на външните работи. Избори идват и си отиват и за съжаление, много често, спомняте си миналата година се наложи няколко пъти да реагирам, преди избори се използва език, който е крайно неприемлив за съседите", обяви тя на брифинг в Министерския съвет.

По думите на вицепремиера подобен род говорене не помага на приятелските отношения, които имаме с Турция. Тя призова нейният колега да се въздържа да прави неприемливи изказвания.

Мюфтийството прибира едни пари от Турция (2 млн. годишно), но има 8 млн. дълг!?От вероизповеданието нямат информация дълговете да са опростени след натиск от Турция

"България никога не се е подлагала на натиск", настоя още външният министър Екатерина Захариева.

Тя обяви, че е имала телефонен разговор с външния министър на Турция по негово искане. По време на разговора Чавушоглу е изразил притеснение, че Законът за вероизповеданията, който от година и половина се обсъжда в парламента, е насочен срещу мюсюлманската религия.

Захариева отбеляза, че го е опровергала. "Казах му, че законът не е насочен срещу нито една религия и е право на българския парламент да се погрижи за това да финансира всички религии в България, така че да се чувстват равни", допълни вицепремиерът.

По думите й основната цел на закона е да се спре финансирането, така че да няма влияние, а турският външен министър е заявил точно обратното на всеослушание на партийно събрание.

Натиск от страна на Турция бе отречен категорично и от страна на ГЕРБ и ДПС. Патриотите днес поискаха отговори, а макар и извън парламента, БСП също яхна скандала.

Патриотите питат Захариева дали сме клекнали на Турция, ГЕРБ и ДПС отричат намесаНинова призова Цацаров да разследва дали има намеса на чужда държава, а президентът да наложи вето на Закона за вероизповеденията

"Изявлението на Чавушоглу представлява груба намеса във вътрешните работи на България", заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова. И призова главният прокурор да разследва случая, а президентът Румен Радев да наложи вето на Закона за вероизповеданията.

Припомняме ви, че вчера родните депутати окончателно приеха последните промени в Закона за вероизповеданията и разсрочиха натрупаните до края на 2018 г. задължения на всички вероизповедания с 10 години.

На практика обаче тази промяна е в полза само на Главното мюфтийство, тъй като другите религии почти нямат данъчни задължения, а неговите възлизат на малко над 8 млн. лв.

От Мюфтийството пък официално обявиха, че даренията от турския Дианет (службата, която отговаря за вероизповеданията в южната ни съседка) са - 2 млн. лв. и отивали предимно за трите духовни училища. Тази практика била от 5 години насам.

Отсрочен дълг на Мюфтийството под натиск? Назрява скандал по оста София-Анкара!Първият дипломат на Турция Мевлют Чавушоглу се похвали, че е натиснал България