"Мисля, че този път ще положат усилия да има кабинет. Чувам го, виждам  го. И Борисов, и ПП-ДБ имат някаква формула". Това заяви пред БНР Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл Болкан".

Той коментира и случващото се в ДПС.

"Доган ще трябва да контраатакува, защото бавно и полека иницативата мина изцяло на страната на Пеевски". 

Първанов анализира предимствата за крилото около Делян Пеевски с взимането на марката "ДПС", след като Върховният административен реши това. 

"Всеки, който е правил избори, знае какво означава да имаш хора в комисиите и какво – да нямаш. Ако нямаш, веднага част от гласовете ти изчезват. Формацията на господин Доган вероятно ще се опита да вкара наблюдатели. Факторът "разпознаваемост" работи сред този електорат. Това, че марката остана при Пеевски има значение. Но на електората ясно ще бъде обяснено кой къде е.  Големият въпрос не е толкова технически, а в това, че хората на Доган изглеждат слаби в момента.

Делян Пеевски е добър потенциален изобличител. Той няма какво да губи. Въпросът е с колко депутати ще влезе в парламента. Пеевски е добър в това да предвижда гласовете си. Той има и доста добри електорални възможности - израз е не просто на силов или прагматичен процес в ДПС, а на смяната на поколенията". 

Българският народ обаче не заслужава да е заложник на борбите в Движението, обобщи Симеонов. 

Дали ще се направи коалиция след изборите зависи от Борисов, обясни още социологът. 

Първан Симеонов смята, че лидерът на ГЕРБ ще се произнесе по-категорично по казуса "ДПС" след вота. 

"Той ще гледа дали се създава усещането за възходящ лагер "Пеевски" и дали западните партньори стоят зад този лагер, което малко ме съмнява – за мен е просто градска легенда. Градска легенда е също, че Борисов страшно нещо го държат". 

Политиците в момента са в толкова истерична фаза, че са започнали да слушат собствената си пропаганда и да си вярват, поясни Първан Симеонов. Той дори е склонен да мисли, че се вслушват в твърденията като това, че "Доган е руска работа, а Пеевски - американска". 

"Вече влизат в конспиративни разговори". 

Сега се е създала малка възможност за антипеевска енергия, отбеляза още социологът.

Проблемът е, че партиите не искат да управляват в момента, отбеляза Симеонов. 

"Опасността е, че утре някой ще излезе и ще каже: "Президентска република". Или друг : "Сменете изборната система", а от това по-голяма глупост не може да се направи. По-добре да не правим резки движения. Всичко пък тук  зависи от мъдростта на лагера на Радев. Ако президентът  се поддаде на внушения да променя правилата на играта в страната, това ще е грешка. Ако търпеливо изчака, за да направи свой политически субект, това ще е плюс за Радев". 

От известно време Борисов говори лошо само за ПП, но не и за ДБ, отбеляза още социолът. 

"Интересно ми е какво ще се случи след изборите с ПП-ДБ" 

Първан Симеонов не изключи възможността избирателната активност на предстоящия вот да е още по-ниска. 

"Ние вече не мерим, а броим. Това е лош знак".

Социологът смята, че в парламента отново могат влязат по-малки политически формации, подобни на "Величие".

"Предният път партия МЕЧ беше близо около трите процента. Практиката показва, че такива партии веднъж появили се, продължават да растат. "Величие" на Ивелин Михайлов са още в играта. А може да изскочи и още нещо, защото има задънена улица".