След спринта за намаляване на партийните субсидии, метри преди финалната права, парламентарните бегачи рязко спряха. Окончателното гласуване беше насрочено за петък точно в 09.00 сутринта и това беше ясно от вторник. Минути след старта на последното пленарно заседание за седмицата обаче стана ясно, че има технически проблем – докладът за гласуването не е готов.

Случайно или не леката техническа спънка се появи 12 часа, след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов поиска отлагане на обсъждането.

„Изправени сме пред един много сложен въпрос, който беше подхванат доста спонтанно от министър-председателя с неговото пристигане в парламента и поставяне на заповед към ГЕРБ да внесат предложение за 1 лев субсидия”, коментира Симеонов пред БТВ. Любопитен факт е, че Симеонов и хората му бяха внесли само едно предложение за правилата за издръжка на партиите – една фирма да не може да финансира политическа сила с повече от 8 млн. лева.

След напрежение в коалицията: Падна решението за партийните субсидииОфициално: Решението заради забавен доклад, неофициално – Симеонов плаши да напусне

Сега обаче е ясно, че освен при Симеонов, идеята за намаляване на партийните субсидии и въвеждането на т.нар. отворен модел за финансиране – тоест и през фирми, среща още отпора на ВМРО. Против са и БСП.

„Твърдо ще отстоявам този 1 лев, а какво ще решат другите партии, е тяхно решение. Ако партиите в Народното събрание вземат друго решение, това е демокрацията”, заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обясни, че е поискал парламентарни преговори и с ДПС и „Воля-” Именно министър-председателят внесе през Министерския съвет предложението за свалянето на субсидията на лев на глас.

Борисов: Не даваме заден за 1 лев субсидия, но ще чуем патриотите!Ще вземем пари от резерва за да платим изтребителите на САЩ, обясни премиерът

Малко, след това от ДПС обявиха, че ако се спре държавното финансиране, трябва да има частно. Те обаче не подкрепят идеята за лев на бюлетина. Така простата сметка показва, че „за” левче на глас застават само ГЕРБ и „Воля”, които нямат мнозинство.

Какъв е изходът от този законодателен спринт, завършил с неочаквана спирачка?

Вариант 1: Компромис. При провеждането на коалиционни и парламентарни совалки политически сили могат да намерят решение за намаляване на субсидиите, но не така драстично.

Вариант 2: Всички предложения влизат в пленарна зала и каквото мине, мине. При този вариант депутатите ще решават текст по текст какво да се приеме, а вариантът накрая да не мине нищо е голям.

Вариант 3: Законопроект на трупчета. Това няма да е първият приет на първо четене закон, който да остане някъде в деловодството. Подобен сценарии се разигра с последната идея за промяна на правилника на парламента, така че отсъстващите депутати да не получват никакви заплати. Първоначално уж идеята събра подкрепа. После започнаха да се чуват откъслечни гласове против, започнаха консултации, които никой не разбра как приключиха. Промените така и не влязоха в пленарна зала.

Развръзката обаче не е далеч, защото Борисов обеща още във вторник да обсъди на коалиционен съвет с лидерите на Патриотите казуса със субсидиите.

Снимка: БГНЕС