Новоизбраният министър на енергетиката Александър Николов определи като основен приоритет за енергийната система прозрачността и отчетността.

"Дори за текущите обсъждания и решения от страна на КЕВР моето мнение е, че трябва да бъдат доста по-детайлно комуникирани, коментирани и обосновани с всички засегнати страни", каза той на срещата Powers Summit, наречена "Българският Давос".

По темата за въглищните региони министърът увери, че ще се работи за ефективни решения, които ще бъдат на първо място ориентирани към хората.

За Плана за възстановяване и устойчивост в ресорната част министърът посочи, че ще разчита на представителите на бизнеса за намиране на най-балансираното, успешно и оптимално решение.

"Колкото по-бързо успеем да се справим с предизвикателствата от страна на ЕК, толкова по-бързо ще успеем да приведем инструментите във възможно най-добро изпълнение, което ще доведе до по-сериозни ефекти за нас", допълни министърът.

Той пое ангажимент да се подобри комуникацията с бизнеса в посока разясняване на европейските инструменти на достъпен език.

Темата "Енергетика" е последният крайъгълен камък за решаване на ребуса по Плана за възстановяване и устойчивост, за да бъде той приет, каза бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов по време на дискусията. Той посочи, че само с информиран диалог можем да намерим правилната национална позиция по зеления преход и допълни, че трябва да се отчетат и активните европейски разговори по въпроса.

Петков: Моля и призовавам - трябва да вдигнем нивото на ваксинация (ВИДЕО)

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев заяви, че зеленият преход, декарбонизацията на България, дигиталният преход трябва да са в топ приоритетите на държавата. Той посочи, че има нужда от нова Национална енергийна стратегия, нов интегриран план "Енергетиката и климат", за да се придвижат всички изостанали проекти и виждания за това как бързо да отговорим на новите предизвикателства пред страната ни. Председателят на БСК предложи по темата за зеления преход и по инициативата на ЕК.

"Готови за цел 55" да се създаде интернет платформа, на която на достъпен език да бъдат разяснени възможностите и изискванията пред българските предприемачи. Той напомни резултатите от годишната анкета на БСК, в която повече от половината компании твърдят, че не им е известно какво значи Зелена сделка и инициативата "Готови за цел 55".

Стоян Ставрев от КРИБ говори за необходимостта от това със средства по Плана за възстановяване и устойчивост да се предвиди възможността за дигитално образование и повишаване на дигиталните умения на работещите в предприятията. Засега средства са предвидени само за безработни и за хора в неравностойно положение, завършили образование.

Иван Митев - изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара, каза, че страната се нуждае от утвърждаване на изградената устойчива индустриална екосистема, с която разполага, като за целта е нужно подобряване на законовата рамка и привличане на нови инвестиции.

Председателят на Асоциацията на индустриални капитал в България Васил Велев изтъкна, че България има добър национален план за възстановяване и устойчивост. "Той трябва да бъде отстояван, където е нужно коригиран, но трябва да започне изпълнението на проектите и на реформите, залегнали в него", подчерта Велев.