Поради това, че повишението на цените е толкова рязко Министерство на енергетиката и Министерство на финансите ще адаптират при нужда подготвените мерки за компенсации на дружествата, които оперират на регулирания пазар. 

Т.е. рискове за дружества, свързани с топлоснабдяване на цялата територия на страната, ще бъдат избегнати. Това важи за целия отоплителен сезон. Спекулации относно фалити и спиране на топлоподаване по време на отоплителния сезон, няма да бъдат допуснати. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов по повод взетото решение на КЕВР за повишаване цената на газа.

На искането на бизнеса за компенсиране 75% от консумирания борсов ток и отпадане тавана на държавната помощ, той заяви, че се наблюдава рязък спад на цената на електроенергията, поради което на този етап не се обмисля промяна в схемата.

КЕВР си спазват регулаторните и нормативни изисквания и почти изцяло изпълнява подадените заявления на 10 декември от страна на "Булгаргаз", обясни министър Николов, предаде БНТ. 

Факторите и ценовите компоненти, от които зависи природният газ в България, включват динамика на цените на петрол поради доставките от количества от Азербайджан, които за съжаление са далеч от договорните, динамика на цените на европейските газови пазари и съответните наличните количества, които да се теглят от хранилището в Чирен. Всички тези компоненти в цените трябва да бъдат управлявани според възможностите и решенията на "Булгаргаз".

Министерството на енергетиката е възложило да се направи преглед на съответните политики на управление на "Булгаргаз" и на енергийния холдинг.

В краткосрочен план понижението, което се наблюдава през последните две седмици и топлото време, намалена консумация и увеличени доставки на втечнен газ, ще се отразят в началото на февруари.

В средносрочен и дългосрочен план продължават усилията на високо административно ниво за оптимизиране на доставките от Азербайджан, каза Николов. Възложено е да се разгледат причината за забавяне на проектите за разширяване на капацитетите в Чирен.