Калоферци влязоха в ледените води на Тунджа! В подбалканския град са се събрали стотици души, които подгряват за празника още от вчера.  Тази година най-малкият участник в ритуала е 4-годишния Димо, който влиза в реката за втори път заедно с баща си.

При влизането във водите калоферци изпълниха песента „Майце си“ по стихотворение на Христо Ботев.
След хвърлянето на кръста от свещеника, калоферци се хванаха на хоро и заиграха под звуците на песента „Залюбила е Василка“, която традиционно се изпълнява първа.

Кръстът бе даден на 4-годишния Димо.

Веднага след изпълняването на традицията от местните жители, в реката влизат и всички гости на града, които са дошли специално за празника от различни краища на България.

На хорото се е хванала и Ивелина, която разказва, че влиза от малка в ледената вода.

Кметът на Калофер Румен Стоянов също влезе в Тунджа.

„Никога не сме се страхували, въпреки че знаем за бедствието коронавирус, което тегне над човечеството. При нас условията са като навсякъде, трябва да се спазва дистанция“, казва той.

По думите му калоферци са вдъхновени от легендите и разказите за своите предци, заради които продължават да изпълняват леденото хоро.

Ритуалът започна в ранни зори. Хората вярват, че тази пандемия ще бъде отмита.

За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празничната черковна служба, свещеникът хвърля в нея Светия кръст. Въпреки обичайния за този сезон студ млади мъже скачат във водата и изваждат кръста от нея. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът.

Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година.

Накрая - с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве.    

Днес се навършват и 174 години от рождението на Христо Ботев