Напусна ни инж. Койчо Русев  - учредител и председател на Националната транспортна камара, съобщиха от сдружението. "Загубихме отличен професионалист, активен съмишленик, истински приятел с чисто сърце, винаги готов да бъде рамо до рамо в битка" пишат от камарата.

Инж. Койчо Русев е роден в ямболското с. Зорница през 1946 г. Завършил е Техническия университет – София, специалност "Двигатели с вътрешно горене и автомобили", както и Университета по национално и световно стопанство - София, специалност "Икономика на автотранспорта". Специализирал е в Академията за народно стопанство и във френския институт „Марком“.

Целият професионален път на Койчо Русев преминава в сферата на транспорта. Създател е на Националната транспортна камара и „Български транспортен холдинг“ АД. От 2007 г. е председател на Управителния съвет на Съюза на организациите в автомобилния транспорт. Член е на Българската стопанска камара, Националната транспортна камара и на Държавно- обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към Министерския съвет, а също и на Съюза на независимите писатели в България.Бил е зам. министър на транспорта. 

Русев е носител на много награди и отличия, съавтор и автор на книги. Предоставя лична стипендия на най-добрия студент от Транспортния факултет на Технически университет - София и осигурява ежегодно награди за тримата първенци на випуска.

Койчо Русев е почетен гражданин на Пловдив и Средец. 

Той е носител на следните отличия:

  • "Орден на труда" – златен;
  • "Червено знаме";
  • "Народна република България" – І степен;
  • "За гражданска заслуга" – І степен;
  • "Златен медал на Международния съюз за пътен транспорт – IRU" – Женева;
  • Медал "1300 години България" за принос в разкриването на Античния театър Пловдив;
  • Медал на БЧК за заслуги при кръводаряването;
  • "Заслужил деятел" на СБА;

Приятелите му ще го запомнят като изключително ерудиран, честен, справедлив  и почтен мъж с възрожденски дух и респектираща обща култура.

 Екипът на TrafficNews изказва съболезнования на семейството и близките на Койчо Русев.