Легитимно ли е новото ръководство на Студентския съвет на Университета по хранителни технологии? Днес бившият председател Пламен Петров, зам.-председателят Евгени Драганов и зам.-председателят на Общото събрание на СС Иван Костов дадоха извънредна пресконференция по повод свиканото Общо събрание на студентите, което избра ново ръководство.  Припомняме, че срещата, проведена на 21 ноември, предизвика ново напрежение между студенти, ръководство и част от досега действащия студентски съвет към Университета по хранителни технологии-Пловдив. За обезпечаване на мирното провеждане се наложи дори намеса на полиция. 

Според тримата, Общото събрание на УХТ е било незаконно, заради нарушения на няколко разпоредби от правилника на университета. 

Свикването на това незаконосъобразно събрание е станало по чл. 17,ал.7,т.2. на Правилника за устройство на СС. Съставът на студентски съвет е от 30 души. В поканата едва 12 от членовете са се подписали“, заяви предходния зам.-председател на Общото събрание Иван Костов. Коментарът му бе допълнен от Петров, според когото никой от тези 12 души досега не е изразявал становище, че такава среща трябва да се проведе.

Те определиха като „нелегитимна“ организация Съюза на студентите и докторантите на хранителната индустрия и туризма, тъй като "не знаелите дали е регистриран някъде". Костов изтъкна, че съюзът неправилно се е намесил в провеждането и управлението на срещата от 21 ноември.

Същите тези лица не позволиха на легитимно избрани делегати да присъстват на Общото събрание. Забраняваха и на студенти да бъдат гости. По този начин ограничиха правото на глас, регламентирано в Закона на висшето образование. Имаше около 60 студенти, които не бяха допуснати, тъй като отказаха да предоставят трите си имена и подпис на членове на този съюз“, заяви Костов, който също не е бил допуснат до срещата. Той определи регулирането и регистрирането по списък на присъстващи студенти преди срещата като предпоставка за злоупотреба с лични данни.  

В края на деня кабинетът на Студентски съвет е бил заключен и запечатан. От сваления председател Пламен Петров са били иззети ключове и документи. Това също бе изтъкнато като проблем:

Имаме съмнение за самоправност. Студентски съвет е самостоятелна единица, не се подчинява на ректора. Питам се какво може да се случи с тези документи, носим отговорност за тях. Ако те изчезнат, можем много лесно да бъде обвиняеми в тази ситуация“, сподели Пламен Петров, който към момента е с прекратени студентски права и изключен от университета. 

Председателят на проведеното Общо събрание Десислава Пирчева, която е докторант в УХТ, заяви, че събранието е проведено в съответствие с правилника. "Последното събрание на Студентски съвет е проведено на 19 октомври, а според правилника трябва съвета да заседава два пъти месечно. 12 от членовете са поискали свикването на Общо събрание. А най-парадоксалното в случая е, че голяма част от членовете на съвета не се познаваха помежду си", коментира Пирчева. Тя заяви, че бившият "почетен председател" Иво Финков и Пламен Петров са притискали студентите и са ги убеждавали да не дават имената си. Делегатите, които не са представили протоколи, не са имали право да гласуват. 

Пирчева заяви, че кабинетът на Студентски съвет е запечатан от помощник - ректора, тъй като миналата седмица от бившето ръководство са изнасяли документи. Тези действия са заснети от камерите в коридора. "Сезирали сме Икономическа полиция и прокуратурата. Затова стаята бе запечатана" , коментира тя. 

На събранието са присъствали представители на Контролната комисия на УХТ , както и представители на Националното представителство на Студентските съвети. На въпрос на TrafficNews дали от НПСС са констатирали нарушения по време на проведеното събрание, Петров заяви, че нямат обратна връзка. 

TrafficNews изпрати запитване до ръководството на НПСС дали има констатирани нарушения при избора на ново ръководство на СС при УХТ. Очакваме техния отговор.