Внезапно ни напусна журналистът Пламен Асенов, който години наред ни радваше с интересната си поредица "Великите европейци" по Радио Пловдив. Работил е за вестниците "Нов живот" - Кърджали, "Демокрация" и "Подкрепа". От 1991 до 2005 е журналист в българската редакция на ВВС. От 2007 е анализатор за българската редакция на радио SBS - Мелбърн, Австралия, а от 2013 и за сайта Faktor.bg.   

Роден е през 1958 година в Пловдив. Завършил е гимназия в родния си град и Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Освен като журналист се изявява и като сценарист на документални филми. Заедно с режисьора Дамян Серкеджиев е автор на поредицата от 25 документални филма „Лица от България“, излъчена по БНТ през 2006/2007 г.

Пламен Асенов е автор на три театрални пиеси, няколко книги с разкази и три  книги поезия. Първата от тях  – „Стихотворения“, е издадена в Париж през 1989 г. от българското емигрантско издателство „L`Avenir“ (Бъдеще). „Стихотворения“ има второ, българско издание – Пловдив, 1991 година, самостоятелно издание на тогавашното пловдивско списание „Тракия“.

През май 2007 г. се появява „Цвета и Търла-Мърла“, първа част от детската поредица „Светът на Цвета“. Асенов събира и цветните си истории за големите личности на Стария континент - "Великите европейци", в книги.

Екипът ни поднася съболезнованията си на семейството и приятелите на Пламен Асенов!

Поклон!