Двайсет къщички за птици се появиха в подножието на Бунарджика. Те са изработени от ученици в първи и трети клас на училище „Екзарх Антим I“ заедно с техните татковци. 

„Учениците сами направиха необходимите математически изчисления при проектирането на къщичките и проучиха какви птици могат да живеят в тях. Тъй като Бунарджика е близо до нашето училище, ще идваме да ги  наблюдаваме и да провеждаме уроци на открито“, разказа учителката Нина Караиванова.

„Постарахме се да предоставим най-големи удобства на птичките и после да се грижим за тях“, допълни третокласничката Александра Тодорова.

По покана на общината първия урок на открито изнесе бате Влади – Владимир Добрев от Българското дружество за защита на птиците. От него учениците научиха, че в България има 450 вида птици, а в Пловдив те са около 300. Разбраха също кои птички най-често ще се възползват от къщичките и коя е най-подходящата храна за тях.

В поставянето на къщичките се включиха директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев и Радина Андреева, специалист в дирекция „Екология и управление на отпадъците“. Специална табела – „Горски кът за птици“, изработиха ученици от  Професионалната  гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване  „Христо Ботев”.