Август месец навлиза вече във втората си половина, но цените на горивата по родните бензиностанции продължават да се покачват, показа наша справка базирана на сайта fuelo. Обичайно през летните месеци  е пикът на пътуванията и скъпото гориво неминуемо удря по джоба на пътуващите.  Средната цена по бензиностанциите в страната днес е:

Бензин А95 - 2,27 лв./л.

Дизел – 2,26 лв./л.

Автогаз – 1,16 лв./л.

Интересното в случая е, че цената на най-масовите горива в момента почти достига максимума от преди три години. Ако вземем за справка лятото на 2019 година, когато цените бяха сравнително постоянни, до момента на избухване на пандемията, то най-масовите горива са поскъпнали средно с 0,06 лв./л. (2,71%),  за бензин А95, 0,22 лв./л. (23,40%) за пропан-бутан. Единствено при дизелът цената преди две години е била същата, както в момента – средно 2,26 лв./л.

Цените на горивата в Пловдив като преди пандемията, дизел и бензин - близо 2,30 леваПропан бутанът вече достигна 1,17 лева за литър

Спрямо миналата година обаче, стойностите на масовите горива бележат внушителен ръст.

През лятото на 2020 година, пандемията оказа положително влияние на цената на горивата от гледна точка на масовия потребител. Литър от най-масовият бензин А95 точно преди една година струваше 1,79 лв./л. което е с 0,48 лв.(26,82%) по-евтино от сега. Дизелът се търгуваше за 1,81 лв./л. - 0,45 лв./л. (24,86%) по-ниска цена от сегашната. При пропан-бутанът поскъпването е най-внушително – от 0,83 лв./л. с цели 38,10%, което е средно 0,32лв.

Тенденцията е в следващите седмици цените на горивата да се запазят сравнително постоянни, но високите им стойности в момента водят след себе си и по-високи цени на всички стоки и суровини. На световния пазар цената на суровия петрол в началото на юли месец тази година беше почти 76,00 $ за барел, а към днешна дата е 70,90 $, което би трябвало да окаже влияние и на цените у нас през следващите седмици.

Относно цените на горивата по области, Пловдив са нарежда вече на пето място по най-евтино гориво. Първенец е Шумен, следван от Велико Търново, София и Габрово. Най-високи остават цените в Кюстендил и Кърджали.

Големите вериги стандартно държат по-високи цени на продуктите си, а най-евтино в Пловдив може да се зареди на бензиностанциите на Рогошко шосе.