Стотици българи се събраха днес на протест в Германия заради смъртта на пловдивчанина Рефат Сюлейман. По информация очевидци протестиращите са били около 300 души и са се събрали днес около 13 часа пред прокуратурата в град Дуисбург.  Голяма част от тях са носили плакати с искане за справедливост за смъртта на младото момче от „Столипиново”.

Припомняме, че тялото на 26-годишния българин бе намерено на 17 октомври миналата година, след тридневно полицейско претърсване на територията на завода на ThyssenKrupp в Брукхаузен, където Рефат е бил назначен като чистач.

Това е вторият протест след смъртта на момчето и недоволните настояват за „прозрачно разследване” на случая и справедливи условия на труд за работниците мигранти.

Инициирана е и петиция срещу подизпълнителските фирми, които нарушават трудовото законодателство на Германия.

На протеста присъстват немски медии и полиция.

Въпреки изявлението на полицията, че мъжът се е задушил, докато е почиствал един от басейните, близките на Рефат коментираха пред медията ни, че не вярват на тази версия и са сигурни, че има намеса на друго лице.

Точните обстоятелства около смъртта на Рефат остават неясни и до днес, твърди семейството му. Публичните описания на полицейските власти досега остават изключително неясни. Докато посочват трудова злополука като причина за смъртта, те оставят важни въпроси без отговор, което дълбоко тревожи бившите му колеги и близките му. Тези въпроси се отнасят основно до безопасните условия на труд и предпазните мерки за безопасност в ThyssenKrupp-Steel.

Близките на Рефат твърдят, че повече от една трета от работниците мигранти в Дуисбург са наети от агенции за временна работа или „експлоататорски подизпълнители”, които често плащат по-малко от половината от заплатите на пряка заетост. Те също така не предлагат сигурност на работа и обикновено не плащат социални осигуровки.

Шест месеца след смъртта на Рефат от Пловдив: Близките му продължават да твърдят, че е бил убитСемейството му е категорично, че истината за случая се прикрива и организират голям протест