Тенденцията при заболеваемостта от COVID-19 при децата през последната седмица е положителна. Спаднал е процентът на заболели до 18 години и само 1 от педиатричните интензивни легла е заето. Това стана ясно сред срещата на Областния оперативен щаб.

Щабът реши трайно да бъде въведено дистанционно обучение с ротационен принцип в 18-те общини в Пловдивско. От понеделник учениците от 7, 10 и 12 клас преминават на дистанционно обучение, след което ще се сменят през една седмица с останалите от 5 до 12 клас. Учениците от 1 до 4 клас остават в класните стаи.

Тези мерки се приемат до второ нареждане, заяви областният управител Йордан Иванов и допълни, че до голяма степен въведените по-рано мерки за обучение в ОРЕС и обявената по-дълга срочна ваканция са причина за спада на новозаразените деца.

Имаме налична бройка от 68 000 теста за учениците, достатъчни за следващата и по-следващата седмица. Децата предстои да бъдат тествани на 7 и 14 февруари. Очакваме нова доставка от близо 136 000 теста“, заяви директорът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова.

Иванов заяви, че за положителна тенденция говорят и от Спешния център. По техни данни за 48% от телефонните обаждания се е наложила хоспитализация. Останалите 52% са на домашно лечение.

Нямаме проблем по отношение на хоспитализацията. Нямаме причина да мислим за повишаване броя на интензивните легла в Пловдивско. Към момента под 50 на сто от интензивните легла са заети”, заяви директорът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка димчева.

Относно контролът на сега заложените мерки пловдивската РЗИ е извършила 20 проверки. При тях е открито само едно нарушение на работещ обект след 22:00 часа, на който е издадена покана, допълни още Димчева.

От щаба отказаха да прогнозират кога можем да премине от трети към втори етап. На заседание, което се планува да се състои в следващата седмица, ще се реши дали е възможно облекчаване на мерките.