Община Пловдив най-после завърши обществената поръчка за разработването на техническо задание за развитието на зоопарка, на който да стъпи рестарта на строителството му.  Поръчката беше пусната още през януари тази година, но преди дни зам.-кметът по екология Иван Стоянов е подписал решението, с което се избира победителя.

На първо място е класирана софийската фирма „Екотийм” ООД с оферта от 112 хил. лева без ДДС, като тя е била и най-ниската. След нея е „Тесаракт груп” със 123 хил. лева, а от процедурата е била отстранена „Инжпроект” ЕООД. Решението подлежи на обжалване в КЗК, ако няма такова – то може да се сключи договор.

Избраната фирма трябва да изготви  стратегически документи за развитие и техническо задание за изготвяне на инвестиционен проект за реконструкции с цел изпълнение на консервационни дейности в Зоопарк Пловдив.  Финансирането е безвъзмездното по европейска програма.

Тези документи ще позволят своевременното участие в последващи процедури за финансиране на проекти по Програма „Околна среда“ за реконструкция на зоологически градини.

Кметът Костадин Димитров бе заявил в края на 2023-а, че половината от  хабитатитие вече не отговарят на новите изисквания, а много от дървените конструкции имат нужда от подмяна. Идеята на новия проект е да се направи зоопарка с животински видове, които се размножават, а не да стоят като в затвор.

Кметът кандидатства за пари от Европа за довършването на зоопарка в ПловдивКостадин Димитров посети недовършената зоологическа градина, за да се запознае със състоянието й

Правят зоопарка в Пловдив по нов модел, свързват и велоалеите с допълнителни трасетаБорислав Инчев предложи фонд за безценните къщи на Пловдив, които се рушат