Над 15 души, повечето полицаи, са загинали снощи при серия атаки в южния руски регион Дагестан. Убити са и най-малко петима от нападателите.

Към момента никой не е поел отговорност за атаките в размирния район в Северен Кавказ.

Почти по едно и също време са нападнати синагога и православна църква в Дербент и друга църква и полицейски пост в Махачкала - столица на република Дагестан. Второто нападение беше последвано от въоръжени стълкновения между нападателите и силите на реда.

Местният ръководител Сергей Меликов заяви, че това е опит да бъде дестабилизиран Дагестан, където преди време имаше вълнения във връзка с войната на Израел в Газа. Той подчерта, че полицаите са защитили реда в републиката с цената на живота си и обеща строги наказания за извършителите.  При престрелката в църква в Махачкала е загинал и православен свещеник.

По информация на държавната агенция ТАСС двама от нападателите са синове на ръководителя на Сергокалинския район в Централен Дагестан. Той е бил задържан.

Руското вътрешно министерството обяви, че изходите от Махачкала са затворени и че заговорниците, които все още са на свобода, може все още да се опитат да избягат от града.

Руските медии цитираха ръководителя на федерацията на еврейските общности в страната, който призова хората да избягват да реагират "на провокациите".

Министерството на външните работи на Израел съобщи, че синагогата в Дербент е била опожарена до основи.

Нападението е извършено три месеца след като 145 души бяха убити при атака в концертна зала край Москва, за която пое отговорност "Ислямска държава".