Жители на пловдивско село сигнализираха за санитарна сеч, която по думите им е съсипала няколко дървета от защитен вид в района, в който живеят. След подаден няколко пъти сигнал до ЕВН за надвиснали клони на черници над жици за ток в пловдивското село Брягово, на място е изпратен екип да извърши санитарна сеч.

По думите на жители от селото, дърветата не са подрязани, а направо съсипани. Според тях е било необходимо просто да бъдат подрязани надвисналите клони, дори повече, за да не се опират в жиците, а в случая някои дървета са безразборно отрязани от средата. В резултат са съсипани пет черници, които са защитен вид .

Добавят, че това за тях освен, че е недопустимо, е било и напълно излишно, тъй като са далеч от жиците. Отрязани клони висят от дърветата.  Още повече, че след извършената „санитарна” сеч екипите са зарязали отрязаните клони и премахнатата растителност на място, вместо да бъде отстранена и извозена от терена.

Потърсихме говорителя на ЕВН-Пловдив Крум Косев, който заяви, че в подобни случай предварително се разговаря с кмета на населеното място, а специалисти преценяват докъде и колко трябва да бъде отрязано едно дърво с оглед на това да не представлява опасност поне няколко години напред.  

От проверка на медията ни стана ясно, че не са спазени изискванията по закон. Кметицата на селото не е била уведомена за въпросната дейност. Отделът в общината също не е бил запознат с това, както и в кой ден, в колко часа и от кого ще се извършва тази санитарна дейност. Видно от предоставените снимки, едва ли специалист е преценил как да се подрязва, а е сечено безразборно и без мисъл за природата, споделят жителите.

„Докога ще се отнасяме безхаберно към природата и има ли работещи институции, които да следят да се спазват законите, да се опазва растителността, вместо да се унищожава?”, питат се хората от Брягово.