В Пловдив ще се проведе протест под мотото "Да кажем нашето НЕ на геноцида срещу украинския народ и действията на руските фашисти срещу човечеството!" . На 14 юни, в сряда в 18.30 от Дом Левски ще потегли шествие, което ще  стигне до Централна поща. Там участниците ще кажат "НЕ" на терористичните актове на Русия , които поставят под заплаха живота и здравето на милиони хора както в Украйна, така и в Европа. 

Взривяването на Каховската ВЕЦ и унищожаване на мирното население на Украйна, инфраструктурата й е ВОЕННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
Запорожката АЕЦ е също под заплаха!
Замърсяване на Черно море е въпрос на дни! Мини, снаряди, уламки, фекалии, гробове и трупове ….. Това е геноцид не само срещу украинския народ, срещу всички нас!
Техногенна и екологична катастрофа засяга всеки от нас, не само украинци!

Ние ще протестираме срещу тези действия на руЗка федерация в сряда, 14 юни в Пловдив от 18:30 със шествие от дом Левски, от 19.00 до 20.00 пред централната поща! Носете буркани с потопени предмети, плакати, знамена! , призовават организаторите. 

По време на евакуацията, руските войски са обстрелвали жители на Херсон, които са бягали от  града след големите наводнения, след като стената на язовир "Нова Каховка" беше взривена. 9 души са ранени.

Взривът във ВЕЦ "Каховка" стана през нощта на 6 юни и предизвика екологична катастрофа. Украйна, ЕС и Великобритания обвиняват Русия за случилото се, като Киев смята, че става въпрос за "подкопаване на структурите отвътре" с надеждата да се спре контраатаката на украинските въоръжени сили.

Язовирът се намира над Херсон по поречието на река Днепър край градчето Нова Каховка, което се намира под руска окупация. 

По-рано украинският президент Володимир Зеленски определи разрушаването на язовир "Нова Каховка" като "най-голямата екологична катастрофа в Европа, причинена от човека, от десетилетия насам". Киев обяви, че най-малко 150 тона машинно масло са изтекли в река Днепър в резултат на експлозията, а много противопехотни мини в превзети от Русия райони са изместени, превръщайки се в плаващи мини. Червеният кръст също предупреди, че ще има катастрофален ефект върху локализирането на противопехотни мини.

"При разрушаването на язовира се изливат огромни количества вода - около 18 млрд. куб. метра. Това са стотици тонове масла от самата електроцентрала. При заливането на огромни площи са отнесени складове с пестициди, тор, канализационни системи, септични ями, има и огромен брой удавени животни, които също ще се разлагат във водата. 

Според учени теченията са по брега надолу - от Украйна през Румъния и след известно време ще достигнат до България. Очаква се това да се случи след около 20 дни.