"За мен е огромно удоволствие да приветствам откриването на Международното и специализирано изложение за отбранителна техника и продукти "Хемус" 2022. По традиция като президент винаги присъствам на това специализиран изложение, воден не само от любопитство не само от социалните и икономическите измерения на отбранителната индустрия, а и от все по-растящото и значение за гарантирането на сигурност и стабилност в една все по-предизвикателна геополитическа и стратегическа обстановка.

Той подчерта, че изложението дава отлични възможности за добри партньорства в сферата на отбраната и сигурността.

„Мащабите тази година за големи, има редица нови участници. Убеден съм, че и таз годишното изложение  ще разкрие високия потенциал на българската индустрия по отбрана“, посочи още Радев.

Веднага след края на словото на Радев, в което той пожела успех на участниците и благодари за широкото международно представителство, хеликоптер, развял българското знаме, и два изстребителя направиха зрелищна демонстрация в небето над Пловдив, за да отбележат старта на форума.

„Хемус“ е най-голямото българско изложение за отбранителна техника, продукти и услуги. В него участват над 100 изложители от 22 държави, като най-висок е ръстът на чуждестранните компании. Тази година участват 51% повече специализирани фирми от чужбина. Българският военно-промишлен комплекс е представен от утвърдени в бранша предприятия, но с повече иновативни продукти, което рефлектира в ръста на изложбени площи с 24 %. Това стана ясно от думите на доц. Соколов по-рано на тематичната пресконференция.  

„Във фокуса на 15-ото издание са: киберсигурност, гранична сигурност, стратегически комуникации, автономни системи за наблюдение, информация, следене и реагиране, в допълнение с образователни продукти и услуги“, подчерта доц. Соколов на тържествената церемония. Той отбеляза огромната заслугата за изложението на основния организатор – Фондация „Хемус-95“.

След като се запозна с военната техника и постиженията на отделните изложители, Радев коментира актуални обществени теми. Ето какво каза президентът за справянето на страна ни с бежанците, еврозоната и въпроса РМС:

Явно политиката за справяне с бежанците от Украйна е болезнена тема, заяви Радев.

„Нашата политика по отношение на бежанците от Украйна трябва да бъде много внимателна и постоянна като ангажимент. Защото помните, че в началото на кризата основен приоритет бе интегрирането н тези хора в нашето общество. А сега ние го задраскваме! Всеки, който има желание да работи, децата му да учат в наши училища, трябва да получи такава възможност. Но и бежанците трябва да следват указанията на българските институции. Ако искаш подкрепа от българската държава, трябва да уважаваш нейните решения”, категоричен бе Радев.

Той коментира и темата за Република Северна Македония, като заяви, че няма напредък по откритите въпроси по линия София-Скопие.

„Няма условие за моя визита в Париж. Оценявам ангажираността на нашите европейски партньори, но искам да видя реални резултати“, поясни президентът.

С леко критичен тон той припомни изказване на премиера Петков:

Що се отнася до убеждението на премиера, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е Парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът. И за неговото консултиране има конституционни механизми”.

Президентът коментира и темата с въвеждане на еврото, чиято дата бе фиксирана за 1 януари 2024г.

Пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел за България. Трябва да е ясно, че ние с подписването на договора за членство в ЕС, на практика приемаме целта да въведем еврото и тя е заложена в нашето членство. В същото време решенията не трябва да предхождат задълбочения анализ, оценките на риска и пълноценната информационна кампания“

Той допълни, че е нужна идентификации на рисковете:

Заедно с плана за въвеждане на еврото трябва да върви план за неутрализация на потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите и укрепване конкурентоспособността на нашата икономика. Защото ако има неадекватни решения, те няма да се се плащат от тези, които го вземат, а от гражданите”, допълни президентът.