Зелената сделка изправи селскостопанския сектор на България пред проблеми. Това заяви по време на дискусията си със студенти от Аграрен университет-Пловдив президентът Румен Радев.

Тя е нещо важно и необходимо, ние трябва да вървим напред. Европа си е поставила целта да бъде първия климатично неутрален континент – това има значение за здравето на хората. В същото време обаче трябва да го правим разумно, целесъобразно и да отчитаме особеностите на всяка една отделна страна и цената, която тя трябва да плати. Да не стане така, че в името на Зелената сделка Европа да загуби своята конкурентноспособност“, допълни държавният глава.

В сравнение с други държави, където процентът на възобновяемите енергийни източници е висок, в страната ни той все още е близо 30%.

Ние, за да направим за толкова бързо време подобен скок, трябва да направим огромни инвестиции, с които в момента не разполагаме“, допълни президентът.

Не можем да се откъснем много напред, както между другото някои държави направиха, преди да сме решили въпроса със съхраняване на енергията, категоричен бе Румен Радев.

„Това са технологии, които все още не знаем каква стойност имат за нас. Ще можем ли да си ги позволим и ще имат ли ползотворен ефект върху икономиката ни. Важно е да не загубим автономността на нашата енергийна система. Въглищата са наши, централите са наши, миньорите са наши. Имаме горива за 2-3 години, удължаването на ресурса за ядрената ни централа. Много е важно, виждаме какво стана, да не допуснем загуба на автономност, защото ще станем подвластни на чужд дневен ред“, категорично заяви държавният глава.

Той коментира още наболели теми и проблеми, пред които е изправен българският аграрен сектор. Акцентът, който Радев постави пред студентите, е необходимостта от реформи, които тяхното поколение специалисти трябва да направи.

„Загубили сме способност за съревнование с чужбина, затова трябва спешно да променим отношението си към образованието и науката като цяло“, заяви още Радев и напомни на студентите, че „отговори има и те са в тях“.

Президентът коментира и влиянието на военния конфликт върху отрасъла:

„Тази война има вторични вълни на дестабилизация. Те вече чукат на вратата. Голямата продоволствена криза ще настъпи като следствие на тази война. Вие знаете по-добре от мен какво означава Украйна – вторият по големина производител на зърно, да не може да изнася своето производство. Какво означава това за света – огромен проблем и ние закъсняваме в дискусията и търсенето на неговото решаване“, допълни Радев.