Уредници на музеи в страната са изправени пред дилемата да напуснат музеите, в които работят или да продължат да оцеляват със заплата от 780 лева на месец. Природонаучният музей на Пловдив остава затворен в знак на протест. Освен заплатите, проблем за музея са и разходите. Сметката за ток е скочила над четири пъти – от 3500 на 16 хиляди лева.

Подобна е ситуацията и в останалите музеи в страната. Напрежението се засили и предизвика ефективни протестни действия “заради обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата предвидени за развитие на нашите културни институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г.”, пишат в призива си за стачка от националната федерация „Култура” към КТ „Подкрепа”.

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов съобщил на заседание, че съвсем скоро ще се предприемат мерки за редуциране на „толкова много музеи“. Така щяло да се намали натоварването на държавата. Колега му, който е финансов министър и вицепремиер Асен Василев коментирал, че няма да дава пари на хора да бършат прах.

“Ние не бършем прах, а се грижим за живи животни”, коментира доц. Огнян Тодоров зам.-председател на асоциацията на музеите и директор на Природонаучния музей в Пловдив. Музеите днес остават затворени, а протестите им ще продължат, докато исканията им не бъдат изпълнени.