Пролетта чука на вратата ни и събужда за нов живот природата, променяйки сивия градски пейзаж.

Район „Западен" този март ще бъде малко по-цветен, по-подреден, по-чист, защото ще се проведат няколко инициативи под мотото „Зелен Западен”. Тази концепция беше въведена от новата районна администрация в началото на нейния мандат и целта е да се насърчи зеленото мислене на хората и да се обособи общност, която да трансформира градските пространства заедно с отговорните институции.

През месец март отбелязваме Деня на рециклирането и Деня на водата и затова кметът Тони Стойчева инициира няколко събития.

На 9 март ще се проведе „Пролетна рециклиада“, която ще е с по-голям обхват от нейното миналогодишно издание през м. декември. Партньори на район „Западен“ ще бъдат „Булекопак“ и M-Texx. На този ден администрацията ще организира акция за разделно събиране на хартия, пластмаса и текстил, която ще бъде съпроводена и с информационна кампания за ползата от оползотворяването на отпадъците.

Наскоро „Западен“ получи дарение от агроаптека „Полен 2018“ с луковици на пролетни цветя, които са засадени на различни места в района от ОП „Паркове и градини“. Предприятието започва и активна дейност по залесяване и изграждане на цветни петна в района. Част от посадъчния материал беше дарен на детските градини и ясли.

През втората половина на месеца администрацията на района ще организира и почистване на междублоковите пространства, като в инициативата ще се включат и учебните заведения, ще се поканят и живущите в тази част на града.

„Изключително щастливи сме от това, че получаваме обратна връзка от страна на гражданите, които имат желания да подобрят градската среда и по-точно междублоковите пространства, защото те са изключително занемарени. С бавни, но уверени стъпки, ние имаме амбицията да променим това'', споделя кметът Тони Стойчева. Тя добави, че и е удовлетворена от добрия диалог с ОП „Паркове и градини“ и ОП „Чистота“, с които съвместно търсят опции за заздравяване и обновяване на зелената система.