Транспортът на Пловдив пред спиране, няма пари Пловдивските превозвачи са решени да сигнализират премиера Бойко Борисов за тежкото си състояние.

"Потърсихме за съдействие областния управител Здравко Димитров и той веднага откликна. Срещата ни е в понеделник. Ще настояваме да уведоми министър-председателя, защото нямаме диалог с общината", заяви шефът на "Автобусни превози" Петко Ангелов. Заедно с колегите си от "Хеброс бус" Веселин Дошков и "Автотранс" Димитър Чолаков ще изложат пред губернатора реалната ситуация. А тя е, че не могат да плащат горивото и резервните части и доставчици отказват да ги снабдяват, съобщава "24 часа".

"Това означава спиране на рейсовете по 29-те линии", категорични са те. Собствениците на транспортни фирми от месец искали среща с ръководството на града, но такава нямало. "Два пъти ходим при ресорния зам.-кмет Златин Велев, но той не може да вземе решение", твърдят те. Превозвачите негодуват, че електронната система, която са внедрили в автобусите си за тяхна сметка, не работи не по тяхна вина. А именно тя щяла да им гарантира заплащане на реален пробег. В момента получавали по 1,80 лв. на километър, докато в София се плащали по 3 лева.

 Натяквало се, че именно превозвачите саботирали електронната система, а това не било така. Те настояват тя да заработи от началото на септември. По думите им отпуснатите в началото на годината 1 млн. лева допълнително от общината не стигали да покрият елементарни разходи. "Годишно транспортните фирми получават 7 млн. лева компенсации. Това не са малко пари", коментира наскоро кметът Иван Тотев.

 Областният управител Здравко Димитров потвърди пред "24 часа" за срещата му с превозвачите. "Ще ги изслушам и ще им съдействам, каквото ме помолят. Все пак обслужват жителите на Пловдив и областта", каза той.

Докато Пловдив налива милиони в частни превозвачи - 10 общини взимат електробуси за 402 млн. леваЩе се намери ли решение за бездънната яма градски транспорт, или проблемите още ще се неглижират?