Макар и изключително натоварена, заради обезпечаването на ограничителните мерки, карантината и протестите, 2020 година ще бъде сред успешните за пловдивската полиция. Първото полугодие завърши с драстично понижение на регистрираните престъпления, а през втората половина на годината бяха реализирани няколко големи разработки. 

 

Стари муцуни в нови схеми

През годината пловдивската полиция проведе десетки акции срещу разппространението на наркотични вещества. В зад решетките се озоваха известни имена от ъндърграунда. 

Дилър опитал да запали трева и амфетамин в гаража си в Кършияка. Той попаднал в полезрението на полицията при сделка с трева, а по време на преследването се е затворил в метален гараж под кооперация, в който е съхранявана дрогата. По време на ареста полицаите разпознали Валери Бодуров - техен "стар клиент". В гаража пък бяха открити 4 килограма синтетична дрога. 

През март в Столипиново, при акция на Криминална полиция и Специализираните полицейски сили бяха арестувани братята Альоша и Али Бозеви. Двамата са стари познайници на полицията в Пловдив. По-големият – Альоша, пръв започнал да се занимава с този бизнес. Преди 10 години е бил в затвора заради хероин.

Брат му Али също е лежал за пласиране на дрога. През 2015 г., докато тече присъдата му, е пуснат в отпуск. В това време обаче отново е спипан с хероин, заради което получава още 3 години над присъдата.

През последната година е на свобода. Двамата с Альоша са най-известните братя в махалата. Карат луксозни джипове. Продават основно хероин и марихуана, но се славят с това, че от тях може да се намери всякаква дрога.

Дори въртели денонощен „магазин за наркотици” в една от къщите на ул. „Сполука”. 

 През април в квартала бе арестуван и Рашко Топалов, известен като Гардиана. В дома на дилъра са открити 23 дози "бонзай" и неразфасовано количество от дизайнерската дрога.

Жилището на 53-годишния Топалов било претърсено в хода на проверка по линия наркоразпространение на територията на квартала. Той е стар познайник на полицията, с множество криминални прояви за разпространение на наркотични вещества. От дома на дилъра и 50-годишната му съпруга Анка на улица "Батак", служители на криминална полиция от районното управление са иззели и неразфасован пакет от дизайнерската дрога.

В ареста се оказа и небезизвестния дилър - Карамана. Страхил Караманов бе задържан на Околовръстното шосе.  Той е бил спипан да шофира след употреба на накротици, а при обиска в колата са намерени 25 грама кокаин. 

Карамана е добре познат в квартала, където живее. Собственик е на рибния ресторант на пътя за Първенец. Той е сред старите, но активни играчи на пазара с дрога. Мълвата го свързва с друго известна личност от местния ъндърграунд - Радослава Кисьова - Фафа. Тя бе арестувана преди година заедно с дилъра Иван Керански, по известен като Гъзев, Тогава той бе заловен със 700 грама амфетамини и 25 гр. кокаин. 

В края на юни зад решетките се озова и друг търговец на дрога - Милен Бараков - Барака. Той бе задържан за притежание на кокаин. Арестът е станал при специализирана полицейска операция, разпоредена от директора на пловдивската полиция.

Това не е първото задържане на Милен Бараков. Последното му пребиваване в ареста бе в края на септември 2019. Той бе задържан заедно с хазартния бос Пиер Йосифов. Двамата били спипане от патрул на Четвърто РУ, докато носели в себе си 1.25 грама амфетамин и 2 дози кокаин. 

Запознати твърдят, че Барака привлича постоянна клиентела в пловдивските клубове и работи по поръчка. 

В списъка с арестуваните влезе и Милен Кьора. Близо 83 грама кокаин са иззели служители на Отдел „Криминална полиция“ от жилището, обитавано от 46-годишния пловдивчани. 

Изненадващо в зад решетките заради наркотици се озова и популярният герой от светските и криминални хроники - Румен Рончев. Бившето гадже на дизайнерката Меглена Каканашева - Мегз обаче изтегли късата клечка. Той попадна в турски затвор, след като организирал трафик на голямо количество марихуана. Рончев бе  задържан от турските власти в района на Одрин. В камион на бизнесмена, натоварен със стока, турската полиция е открила 28 кг марихуана. Цената на намереното количество е близо 300 000 евро. 

Камионът е влязъл от България на територията на южната ни съседка. Това не е първият курс, които товарни коли на Рончев правят до Турция. Тамошните власти проверяват евентуално от колко време каналът е бил активен. Задържан е и шофьорът на камиона. Пловдивчанинът ще бъде изправен пред турски съд. Обвинението, което го очаква е за трафик на наркотици, а присъдата му може доза бъде между 10 и 15 години затвор. 

 И друг герой от ъндърграунда - Личкана, записа участие през 2020. Въпреки, че през последните години  Ангел Личканов твърдеше, че вече е почтен бизнесмен и се занимава със земеделие, той бе задържан на турската граница при опит да пренесе в южната ни съседка над 8 кг марихуана. 

По данни на Апелативна прокуратура Личканов и съдружникът му Петър Петров /40/ са задържани на зелена граница, в района на 289 гранична пирамида, край село Маточина, Хасковдса област, при опит да пренесат в сакове и чували 8 400 грама марихуана от България в  Турция.  Няколко месеца по-късно "земеделският производител" бе пуснат под гаранция, за да си лекува хемороидите. 

 

Грабежите - от бойлер до хипермаркет

В края на януари бандит с противогаз ограби бензиностанция до Пловдив. Няколко часа по-късно бе задържан от Криминална полиция, научи TrafficNews.

Около 2 часа през нощта мъжът нахлул в бензиностанция "РИФ" в село Труд. Той бил с противогаз и и въоръжен с газов пистолет. Стрелял във въздуха, а облакът от газовия патрон обезвредил дежурния служител.  Той за минути загубил ориентация, а междувременно нападателят го блъснал на земята. Влязъл зад щанда, взел ключа от касата и я отворил . Извадил оборота от вечерта,  около 1 500 лева и побягнал навън.  За въоръжения грабеж бе арестуван 44-годишният карловец Стефан Видолов. Той е в ареста в очакване на присъдата си. 

Пловдивски чейнчаджия стана жертва на обир през февруари. 400 хиляди лева са били задигнати от автомобила на Атанас Благоев – Наско Драхмата. Кражбата е станала вчера на паркинга на пловдивски хипермаркет, а двама от извършителите са задържани.

Благоев бил тръгнал с личния си автомобил от Коматево към центъра на града с огромната сума пари. През това време той е бил следен от тримата апаши. Двама от тях били Иван Ценков –Турчина и Димитър Цанов – Испанеца. Докато Драхмата бил в магазина, те отворили багажника и извадили чантата с парите. По-късно обаче се озоваха в ареста. 

Други обирджии, станали известни като Бандата на Карлсон, през юни удариха два хипермакета в Пловдив в рамките на 10 дни , влизайки през покрива. Обрани бяха магазините "Зора" на бул. "България" и "Бриколаж" на бул. "Македония"

Досущ като Карлсон,  крадците се придвижват по покривите. Бяха откраднати стоки за 20 хиляди лева. В края на юни плодивската полиця арестува  Карлсон и неговия съучастник. Оказа се , че двмаата мъже са руски граждани от Санкт Петербург. 

Два тежки грабежа станаха причина за изненадващи визити на новия главен прокурор Иван Гешев в Пловдивско. В началото на февруари 87-годишната Атанаска  от село Белозем бе обрана от крадци. Единият от мъжете събаря възрастната жена , като при падането тя чупи бедрото си. Другият извършител опира нож в гърлото на жертвата и я заплашва, че ще я заколи, след което тримата извършители започват да претърсват къщата. Изнесени са бойлер, два телефона, микровълнова печка и др. След обира тя е блъсната на земята и чупи крака си. 

След случилото се проведе мащабна полицейска акция, при която бяха задържани 42 души. След разследване, продължило няколко месеца са установени тримата извършители. Това са Ангел, Тодор и Атанас – всички с предишни криминални прояви и осъждания. Тримата са живели в Белозем. 

През април криминалисти от РПУ Труд разкриха за няколко часа грабеж на възрастен мъж от село Трилистник. 86- годишният Христо Васков е бил нападнат в дома си в ранните часове на деня. Двама мъже разбили вратата на къщата му и влезли при него. Нанесли му побой и му взели портфейла, в който имало 100 лева. 

Ден по-късно полицаите са разкрили и задържали извършителите - 32- годишния Павел Асенов и 16-годишния Ангел Красимиров. Двамата са от ромската махала на селото. 

Двамата бяха задържани под стража. 

"Тайната"Банка Менду , която работи от 10 години

В началото на лятото стана ясно , че под тепетата работи банка, за която няма информация, нито в БНБ, нито в някоя от институциите, които осъществяват контрол. За сметка на това обаче има доста клиенти. Една сутрин Аджисан махала осъмна под полицейска блокада, а с белезници в полицята бяха отведени известният лихвар Стефан Асенов - Менду , брат му и жена му. 

По време на обиските са открити голямо количество злато, както и сериозна сума пари в лева и евро. Стана ясно, че "банкерът" Менду дава пари на лихва на хора от махалите.  Освен това Асенов е собственик на редица имоти в махалите, както и притежава хотел извън града – хотел „Мерита” във Войводиново.

Срещу него бяха повдигнати обвинения за лихварство, пране на пари, данъчни престъпления, както и за склоняване към проституция.

Шерше ла фам!

Престъпленията, дори и тежките, не са запазена марка само на мъжете. Зад решетките попаднаха и доста представителки на нежния пол. Годината стартира с ареста на 51-годишната пловдивчанка Силвия Маринова, която бе задържана за множество измами, свързани с Националния осигурителен институт. Срещу нея има подадени жалби от 10 души, които са й платили, за да им направи пълен комплект документи за пенсия. 

Силвия Маринова е работела по схемата на  Александрина Георгиева, арестувана през2019. Георгиева също предлагала  услуги по приготовление на пълната документация за пенсиониране. Съгласно закона, на тези, на които осигурителният стаж не е достигал, тя е оферирала закупуването му. Така гражданите са давали суми между 3000 и 15 000 лева на жената, за да си купят необходимия стаж, но вместо да внесе парите в НАП.

В края на февруари изненадващо в ареста се оказаха и директорката на Басейнова дирекция- Пловдив Цветелина Кънева , юрисконсултът на ведомството Димитър Белин и съветник от ВМРО  Георги Какалов от община "Марица". Това постанови Специализираният наказателен съд, където днес се гледаше мярката за неотклонение спрямо тримата.

Цветелина Кънева, юрисконсултът на ведомството и Георги Какалов бяха задържани на 28 февруари по време на акция на Специализиранат прокуратура, съвместно с КПКОНПИ и със съдействието на ОДМВР-Пловдив и СДВР.

Чиновниците бяха арестувани за участие в група за подкупи, длъжностни престъпления и търговия с влияние.

Тримата са обвинени за това, че неправомерно издавали срещу подкупи разрешителни за сондажи на животновъди. По указание на директора Цветелина Кънева, подчиненият й юрисконсулт и други служители, извършвали масирани проверки в района на дирекцията за незаконни сондажи, и по-специално - на производители на водоплаващи птици.

Публичен дом на ул. "Войнишка слава", работещ под прикритието на масажен салон, бе разкрит от полицията през юни. "От години, маман и гаджето й се навъртат в района. Всички знаехме с какво се занимават и акцията вчера не беше изненада за нас”, така коментираха съседи. Антония и Николай живеели на съпружески начала и набирали жени за сексуални услуги, като публикували обяви в интернет със съдържание, че търсят масажистки за „хепиенд масажи“. 

При операцията бяха затворен още 4 масажни студия в града.

 

Бившата служителка на бензиностанция на "Петрол" Иванка Сиракова, организирала обир на касата на работното си място.  32- годишната жена влязла в бензиностанцията с нахлузена черна найлонова торба на главата, заплашила продавачката и поискала да й бъде предаден оборота. Продавачката зад щанда й предала 3 374 лева.  След като разследващите иззели записите от камерите установили, че се касае за инсценировка и служителката на касата  Любка Казийска също е в схемата. Ако бъдат признати за виновни, двете жени могат да получат присъда затвор до 8 години. Нямат предишни криминални прояви.

Сиракова има две деца. Двете жени, които са от Асеновград, са с чисти криминални досиета. 

 Много мили и разбрани женици”- с тези думи търговци от пловдивските села край Брезово описаха двете инспекторки от БАБХ, които бяха задържани с подкуп.

Двете жени бяха арестувани през юли. Те са направили пълни самопризнания. От януари до май тази година двете жени са  взели подкупи общо 10 пъти от различни хранителни обекти в селата в Белозем, Чоба и Тюркмен. „На хората им преля чашата. Всеки месец по 100 лева на човек. Не мога да кажа със сигурност, но колегите са записали на видео предаването на подкупа и са дали кадрите на служителите на МВР”, разказа тогава търговец от района.

„Правеха по 1500-2000 лева на обиколка. Това са повече от 10 населени места”, казват магазинерите в едно от селата.

 Пушенето е вредно за вашето здраве, контрабандата на цигари - също

Над три тона тютюн бяха иззети от пловдивския квартал „Столипиново” през автуст при специализирана полицейска операция. На 17 и 18 август в квартала са проверени 21 обекта и 17 лица. Петима са задържани. 

Месец по-късно полицията пресече голям канал за износ на контрабандни цигари за Румъния и Молдова. Последователно бяха разбити три бази за производствов селата Желязно, Цалапица и Калековец. И на трите места бяха открити машини за рязане и пакетиране на цигари, както и големи количества нарязан тютюн и цигари. Цигарите, произвеждани там са били предназначени за износ. 

Това е най- големият удар срещу контрабандата в страната, след разкриването на голямата фабрика в село Труд миналата година. Според запознати, каналът е работел ективно от няколко години, като фабриките периодично са местени. 

Двете фабрики са собственост на един и същ човек, научи TrafficNews. Организаторът бил разделил производството на няколко места, за да намали риска да бъдат разкрити всички едновременно. 

"Предотвратени са щети за милиони за бюджета от неплатени акцизи благодарение на МВР и Прокуратурата в Пловдив" заяви главният прокурор Иван Гешев, който бе на място. 

Срам за професията

Прокуратурата и полицията разкриха серия въоръжени грабежи, които са били извършени в Пловдив през 2013-2014.  Задържани са двамата извършители, на които са им повдигнали обвинения.  До момента е ясно е, че те са извършили 7 грабежа по идентичен начин на денонощни магазини и бензиностанции, съобщи окръжният прокурор Румен Попов.

30-годишният пожарникар Иван Тотев от Златитрап е бил основно действащо лице  въоръжените грабежи, за които прокуратурата разкри днес. Мъжът работи в Трета пожарна служба в Пловдив от 2015 година, като при момента на престъпленията е бил безработен.

 През май в Пловдив бе разкрито изключително гнусно престъпление. 4 деца на възраст от 9 до 16 години се оказаха жертви на 55-годишен педофил. Зъботехникът Георги Колев, бе задържан вчера след сигнал от майката на 9- годишно момиче. 

По време на разследването е станало ясно, че малолетното момиченце не е единствената пострадала. Още три деца, живеещи в квартала, са били примамени от мъжа с извратени наклоности. Снети са показания от три момичета и момче. 

Семейна драма вдигна на крак местната полиция, след като въоръжен мъж нахлу в болница "Тримонциум" на 31 януари.  58-годишният историк Бисер Хънтев нахлу с газов пистолет във фоайето на лечебното заведение, заплашвайки с него рецепционистката, която е и негова съпруга. 

Той започнал да крещи на 54- годишната жена, а след това стрелял няколко пъти във въздуха. Веднага след това мъжът я нападнал с юмруци, а след това извадил нож и го  забил в бедрото й. Бисер бе изведен с белезници и отведен в ареста. Вече е изправен пред съда, процесът срещу него все още не е приключил. Очакват го до 6 години затвор. 

Семейни войни

Месеци след началото на пандемията понятието "масов бой" звучи почти романтично, но в началото на февруари думите КОВИД и карантина все още не бяха част от речника ни. Затова и арестът на 60 души в карловското село Розино не изглеждаше толкова драматично. 

Причината за арестите, бе пореден скандал между две враждуващи ромски фамилии, който е прераснал в сблъсъци. Те бяха последвани от полицейска блокада на махалата и масирани обиски,  при които бе открито незаконно оръжие.