С молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Н.В.Пр. пловдивският митрополит Николай в 11.00 часа, тържествено честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика в 12.00 ч., панихида за загиналите за свободата на България герои на паметника на опълченците на Централни гробища в 13.30ч., в Пловдив ще бъде отбелязана 144-та годишнина от Освобождението от османско владичество и Национален празник на България – 3-ти март.

Официалното слово ще бъде произнесено от проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ „Проф.Асен Диамандиев“ Пловдив, водещ ще е един от най-добрите рецитатори в България - Христо Христов.

В церемонията по полагане на венци и цветя в 12.00 часа на паметника на руските освободители ще вземат участие представителен взвод, венценосци, военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“. И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ отново ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение.

През деня по повод празника, Община Пловдив организира два концерта с вход свободен за пловдивчани и гости на града. Концерт на Духов оркестър – Пловдив с диригент Николай Гешев може да чуете в 12.30 ч. на пл. „Стефан Стамболов“. В 16.30 ч. на стълбите на Каменица ще се изявят възпитаниците на Студио „Музикална вълна“ с ръководител Ани Василева.

Вечерта на пл. „Централен“ в 18.30 ч. ще се състои тържествена проверка - заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал - майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив - Симеон Алексиев.

Вижте програмата по часове:

П Р О Г Р А М А

ЗА ТРЕТИ МАРТ – 144 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО И

НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

3 март 2022 г., четвъртък

11.00 ч. Катедрален храм “Св. Богородица”

Молебен, отслужен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай

12.00 ч. Паметник на руските освободители – Бунарджика

Тържествено отбелязване на 144-та годишнина от Освобождението на България и

Национален празник на Република България. Официално слово проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ „Проф.Асен Диамандиев“ Пловдив , водещ – Христо Христов.

Церемония по полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър.

12.30 ч. Площад „Стефан Стамболов“

Концерт на Духов оркестър – Пловдив, диригент Николай Гешев

13.30 ч. Паметник на опълченците –

Траурен парк “Централен” (бул.”Княгиня Мария Луиза “ №73)

Панихида за загиналите български опълченци. Полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, военен духов оркестър

16.30 ч. Стълбите на Каменица

Концерт на Студио „Музикална вълна“, ръководител Ани Василева

18.30ч. – пл. „Централен“

Тържествена проверка - заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официално слово генерал - майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Водещ – Симеон Алексиев