Осъдиха пияния шофьор, който преди 2 години вряза автобус в мантинела на Околовръстното шосе. 53-годишният мъж окончателно получи наказанието си, след заседание на Окръжен съд – Пловдив.

Припомняме, че катастрофата стана в ранните часове на 7 февруари 2022 година. Рейсът отнесе част от мантинелата в района на  кръговото движение край Митницата на Кукленско шосе. Превозното средство бе ведомствено, но в него не е имало хора. След инцидента намясто е пристигнал екип на Пътна полиция. Водачът бе изпробван с дрегер за употреба на алкохол и апаратът отчел наличие на над 1,5 промила.

В последствие се е оказало, че концентрацията на алкохол е била 1,63 промила според кръвните проби.

  

Шофьорът на катастрофиралия на Кукленско шосе автобус е бил пиян! Арестуван еВ превозното средство не е имало пътници

Две години по-късно водачът бе наказан с 1 година условно, отложено с 3 години изпитателен срок и две години лишаване от право да управлява МПС. Постановената присъда на Районен съд обаче, не се е харесала на 53-годишния водач. Той, чрез адвоката си, е подал жалба за намаляване на наказанието пред по-висша инстанция.

До Окръжен съд са били изложени доводите, че присъдата е незаконосъобразна. Адвокатът е изложил аргументи за недоказаност на престъплението от страна на водача.

В съдебното заседание станало ясно, че водачът и друг път е бил санкциониран по ЗДвП. Спрямо него са били налагани различни административни наказания – глоби, изземване на книжката за срок от един месец, както и временно отнемане на книжката до заплащане на дължимата глоба. 

В деня на катастрофата 53-годишният шофьор замествал колега, който му се обадил ден по-рано, за да му съобщи, че няма да може да дойде на работа.  Веднага след инцидента виновният водач се обадил първо на колегата си. Междувременно служители на близката бензиностанция подали сигнал до 112.

Около 6:00 часа вече намясто били колегите на 53-годишния, както и двама служители на Пътна полиция. Пред униформените водачът заявил, че той е управлявал автобуса. Като причина за ПТП-то той обяснил, че кола му е засякла пътя. Последвалия тест за алкохол бил положителен – 1,5 промила.

С патрукла 53-годишният бил отведен за кръвна проба, а след това в ареста.

На 1 декември 2023 година 53-годишният се изправи пред Районен съд, където получи своята присъда.  А година по-късно тя бе потвърдена изцяло.

Решението на Окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.