Окосени треви биват зарязани от седмици в различни части на града. Пловдивчани сигнализират до медията ни, че по този начин се задушава здравата трева и при вятър тя се разпръсква по тротоари и улици. Изсъхналите  осили пък представляват опасност за домашните любимци.

Граждани споделиха, че такъв проблем са забелязали в район „Северен” на улица „Стара планина”.

„Тревата из междублоковите пространства се коси веднъж на няколко месеца, а след това не се извозва, а се зарязва върху здравата трева да изгние. Редно е след като окосят тревата, да я извозят някъде, а не да я зарязват из целия град. Всичкото това количество се разпилява по улиците, а хората, които разхождат домашните си любимци като се приберат ги намират с осили”, споделят пловдивчани.

Осилът е много остър, а власинките му са с грапава повърхност. Попадналия осил между пръстите на кучето, може да пробие кожата и да навлезе в подкожието. Това може да предизвика възпалителна реакция, гноен процес и много сериозни проблеми. 

От ОП „Градини и паркове” заявиха, че в момента всички усилия на екипите са насочени към възможно най-бързото окосяване на високата трева, избуяла след последните дъждове. По думите на директора Антон Георгиев това е причината, поради която на някои места екипите все още не са успели да съберат окосената вече трева. Но увери, че до една-две седмици проблемът ще бъде решен.