Община Пловдив засега печели битката с хасковската фирма „Аква конструкт груп“, която жали наред важни градски проекти. Компанията пусна три жалби в КЗК на проекти, чиято обща стойност е 10 млн. лева.

Първата поръчка, която бе жалена от фирмата бе за строителството за 4,8 млн. лева на нова  детска градина в район „Южен”, където проблемът с приема е особено голям. Тя трябва да бъде за 6 групи, като ще бъде изградена на ул. „Константин Геров“ № 47.  От КЗК директно са отказали производството, дадено по жалба от „Аква конструкт груп“.

Комисията за защита на конкуренцията е отсъдил в полза на градските власти исканията за налагане на временни мерки по поръчките за ул. „Славянска“ и ул. „Генерал Колев“. От фирмата са искали двете процедури да се спрат, но първите определения на КЗК са, че претенциите са неоснователни.

Хасковска фирма блокира нови два проекта на Пловдив за 8 млн. лева„Аква Конструкт груп” е участвала в над 100 обществени поръчки – спечелила е едва 9

Все пак все още се очаква решението на органа по същество на жалбите, които са срещу условията за участие. Обичайната практика показва, че при първо определение за отхвърляне на налагане на временни мерки, второто също е в полза на възложителя на поръчките.

Дори и да е така от „Аква конструкт груп“ могат да обжалват във ВАС решенията на КЗК.

Припомняме, че реконструкцията на двете улици е по финансиране от държавния бюджет. Поръчката за ул. „Славянска“ в район „Източен“ е за 3 млн. лева без ДДС, като за нея има готов технически проект. Предвижда се премахването на паважа и направата на ново пътно легло, асфалтиране, нови бордюри и тротоари. Също така ще се изгради изцяло нова комуникация – електрическа и ВиК. В СМР-тата са включени още ново осветление и видеонаблюдение.  

За другата улица в район „Западен“ процедурата е за 1,850 млн. лева без ДДС, като тя е разделена на два етапа. От средствата от държавата обаче са осигурени към днешна дата 1,250 млн. лева, като остатъкът се очаква да бъде даден догодина. Там също паважът ще бъде заменен с асфалт, ще има ново тротоари и паркоместа.

Реконструкцията ще се осъществява съвместно с ВиК – Пловдив, които ще осигурят тръбите и другите елементи, нужни за подмяната на водопроводната и канализационна мрежа.

Хасковската фирма не пожали още един проект на Пловдив, чакан от години – вкара го в КЗК„Аква Конструкт груп” пусна жалба срещу реконструкцията на ул. „Генерал Колев”