Областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев заедно с хиляди ученици, учители, официални лица и гости се включиха в празничното шествие по случай Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Пловдив е  градът, в който празникът на Светите братя е честван за първи път през 1851г. на 11 май (стар стил). Честването е по инициатива на Найден Геров, основател на първото училище, което носи името „Св. св. Кирил и Методий". Именно там стартира и събитието на площад "11 май", където е разположен паметникът на Светите братя.

В Актовата зала на гимназията бе церемонията по удостояването с "Почетна значка на град Пловдив" на близо 40 заслужили учители, директори и други педагогически специалисти от пловдивските училища и детски градини и награждаване с грамота на млади учители.  

Празнична литургия в храм "Св. Св. Кирил и Методий", бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в присъствието на граждани, официални лица и гости.

Сред официалните гости бяха и началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова, зам.-кметът по “Дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование“ Владимир Темелков, председателят на Общински съвет Пловдив Атанас Узунов, генерал майор Явор Матеев, районни кметове и заместник-кметове, общински съветници и други.

Празнично слово пред паметника произнесе кметът на Пловдив Костадин Димитров, положиха се венци и цветя пред паметника на Светите братя, след което се даде старт на общоградското шествие предвождано от мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“.