Нова интернет измама измислиха потребители на Facebook опцията Marketplace, създадена за търгуване на вещи през платформата. За поредния опит за фишинг разказва пловдивчанка пред TrafficNews, успяла да се измъкне от въдицата на мошениците.

Дамата споделя, че пуснала в Marketplace продукт, към който бил проявен интерес от потребител с никнейм Natasha Simonenko. След като потенциалният купувач поискал повече информация за продукта, пловдивчанката помолила за телефон за връзка. А оттук започнала драмата:

Поисках телефон на дамата, за да се свържа с нея, но не получих отговор. Малко по-късно тя ми изпрати линк, който да отворя и да следвам стъпките за да получа парите, които ми изпраща уж по Еконт“, споделя потърпевшата.

По нейни думи сайтът, който отворила бил изключително реалистично изработен. В него измамниците използвали името на голямата куриерска фирма, за да подлъжат с достоверност.

„В системата трябваше да се въведат освен номер и дата на валидност на картата, статична парола и салдо. По информацията на въпросната жена трябваше куриер да се свърже с мен, а пратката трябва да бъде изпратена до три дни след получаването на парите“, разяснява пловдивчанката.

Още тук сигналната лампа на потърпевшата премигнала. Затова тя решила да потърси информация за неизвестната до момента услуга на куриерската фирма. Обадила се в офис, а оттам ѝ заявили, че не поддържат такъв тип платформа и това е фишинг.

„След това отново писах на жената за съдействие с платформата, като ми беше интересно дали ще ме блокира или ще ми отговори. Оказа се, че упорито иска да измъкне някой лев“, заявява пловдивчанката.

TrafficNews направи проверка на профила на Natasha Simonenko сочи, че той е заключен за потребители. Не е изключена и възможността използваната профилна снимка да е фалшива.