Незаконни къщи бяха съборени в местността „Лаково“ в асеновградския квартал „Лозница“. Специално наета за целта фирма с тежка техника премахна паянтовите постройки, съобщи БНР. На място имаше полиция, пожарна и линейка, както и социални работници.

Заповедта на кмета на общината д-р Емил Караиванов бе за общо 16 сгради без статут, но обитателите на 5 от тях са се възползвали от законовата възможност да ги оспорят в Административния съд. Това е втора поред акция за премахване на незаконни къщи в Асеновград. По време на първата през юли бяха съборени 16 постройки от общо 36 описани и предвидени за бутане.

Премахването на незаконни постройки в квартал „Лозница“ на Асеновград бе една от спешните мерки, които поискаха протестиращите против ромската агресия, последвала след побоя над млади гребци на яз. „40-те извора“ на 26 юни. Вицепремиерът Валери Симеонов няколко пъти идва в Асеновград, за да следи за изпълнението на набелязаните мерки. Сред тях са изграждане на полицейски участък в ромския квартал, задължителна регистрация на всички жители на „Лозница“, справедливи наказания за виновните за конфликта и др.

Снимки: БНР