Конкурсът на главен архитект на Пловдив бе прекратен, след като нито един от тримата допуснати кандидати на втори тур не е получил достатъчно висока оценка, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. До него бяха допуснати Илко Николов, Хубена Салджиева и Димитър Ахрянов. Те не са впечатлили общинската комисия и съответно не са били поканени на третия последен етап. Поради това ще се проведе нов конкурс, който трябва да избере новия главен архитект.

Според градоначалника е имало изключително малко кандидати - едва 6, което било крайно недостатъчно за такъв важен пост. Една от причините била, че в общественото пространство витаело мнението, че всичко било нагласено и победителят бил предизвестен. Прекратяването на конкурса обаче ясно говорело, че това не е така. 

Тотев призова повече архитекти да се явят на следващия конкурс и да изготвят по-добри  и по-мащабни концепции за развитието на градоустройството. Досегашният изпълняващ длъжността главен архитект Юлиана Петрова ще бъде преназначена за още 6 месеца.