Почина проф. Людмил Мавлов – бивш дългогодишен ръководител на Катедрата по неврология на Медицинския университет-София. Това съобщи неговият някогашен студент и приемник на поста проф. Ивайло Търнев, информира clinica.bg.

„Той бе мой научен ръководител, ментор и скъп човек. Проф. Мавлов беше високо ерудирана личност, учен със значими приноси към невропсихологията и неврологията, демократ, толерантен и с грижа за младите колеги. Светъл път, учителю!", написа проф. Търнев във Фейсбук.

Освен преподавател и ръковидител на катедра в медицинския университет в столицата, той преподаваше и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", в Катедрата по педагогика, психология и социални дейности. Удостоен бе с почетното звание „доктор хонорис кауза" на това висше учебно заведение. До неотдавна той беше преподавател в Департамента по когнитивна наука и психология на Нов български университет.

Проф. Людмил Мавлов е специализирал и работил в Карловия университет в Прага, в Института по неврохирургия в Москва и в университетската болница „Салпетриер" в Париж. Той беше ръководител на много национални и международни проекти в системата на БАН. Беше още главен редактор на „Neurologia Balkanica" – тримесечен журнал за невронауки. Има над 200 научни публикации.