Реката край пловдивското село Първенец е едно от най- любимите места за разхлада в летните жеги близо до града под тепетата. През уикендите районът е претъпкан от хора, които посещават както заведенията, така и превземат различни кътчета на открито. Всичко това звучи чудесно, но и не изглежда така, когато тълпите си тръгнат.

Щом се разотидат голяма част от хората оставят отпадъците си след себе си. Едни решават, че алеите са чудено място, за да складират боклуците, други ги трупат около изградената беседка, на която има малък кош.

И така красивата природа се е превърнала по-скоро в сметище, което някой разчита, че друг някога ще изчисти, а такъв няма. Няма и да има, защото става въпрос за район, извън населено място, който не се поддържа от общинската администрация. А и не е нужно, както се казва, кошчето е нашата раница, когато сме сред природата.

Такава е и гледката на една от беседките по пътя за хижа „Академик“, над Храбрино. Съоръжението е изградено край река и е изключително приятно и прохладно. Боклуците и тук са част от гледката. Виждат се остатъци от скари, изпити бири и фасове.

А може и да не е така, може всеки да носи отговорност за природата и да оставя след себе си така, както е заварил. За всичко това не ни е виновна държавата, ни са ни виновни управляващи или институции – виновни сме си самите ние.