Матурите започнаха и в този час бъдещите абитуриенти вече се трудят върху най-важния си изпит - този по български език и литература. 

Изпитният вариант бе изтеглен рано тази сутрин в сградата на Министерството на образованието и науката. Жребият от създадените над 11 милион компютърни комбинации разпореди зрелостниците да покажат знания на вариант, изтеглен под номер 24. 

Изпитът започна в 8:00 часа. Матурата по български език и литература е разделена на три модула, съдържа 40 въпроса с по един верен отговора, както и със свободно поле за такъв. Първият модул продължава час и половина и е съставен от тест със затворени въпроси. Един част имат учениците да покажат знания във втория модул в 10 отворени въпроса. Само между модулите учениците имат право да напуснат класната стая. Последната  41 задача е създавана на аргументативен текст по дадена творба. 

110 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас днес се явяват на матури по български език. Седмокласниците ще покажат знания в 10:00 часа, а от резултатът им зависи в коя гимназия ще могат да продължат образованието си.  

 Техният изпит е от два модула - едночасов тест и преразказ, който децата трябва да напишат за час и половина.