Сцената на Драматичния театър ще се превърне в открито море, за да доплува спектакълът „Моби Дик” на Габровския театър „Рачо Стоянов” на 6. юни от 19 ч.

Най-новият спектакъл на режисьора Петринел Гочев гостува за първи път в Пловдив и ще представи на зрителите историята на моряците от едноименния роман на Херман Мелвил. В драматизацията на Гергана Змийчарова хрониките за живота на борда на китоловния кораб „Пекуод“ и безпощадното преследване на белия кит са преплетени с библейски мотиви, засягащи непреходните въпроси за човечеството, в чието разрешаване често минава живота ни.

Със своя емблематичен сценичен език Петринел Гочев предлага на зрителите пътешествие в бурните води на човешките нрави, слабости и емоции. Сцената е превърната в кораб (сценография – Гергана Лазарова-Рънкъл), а актьорите, представящи екипажа на кораба, изграждат силни колективни образи, които въздействат на всички сетива. Моряците, начело с капитан Ахав, рисуват пъстра картина от човешки качества, които ярко се сблъскват в противоположностите си. Вярата и бунта към Бог, смирението и арогантността, дребнавостта и щедростта, хуманизма и агресията, низките страсти и възвишените идеали – всички те пътуват на кораба и правят алюзия с човечеството, носещо се на борда на света/кораба. Ако всичко и всеки има отредено място в света, правещо го неразривна част от божието творение, не е ли престъпно да похищаваме другите и да поставяме себе си на по-високо стъпало?! Моби Дик – чист, бял, неповторим – убийството му – нарушаване на божествения порядък, за което всеки и Ахав ще плати.

Динамиката на спектакъла държи зрителския интерес буден и вниманието, приковано в шеметните актьорски превъплъщения. Истинско удоволствие е да се проследи безупречната актьорска колективна работа, характеризираща почерка на Петринел Гочев. Богатството от изразни средства – живи картини, хорови изпълнения, батални и поетично-интимни сцени, музика, ритъм и жест превръщат спектакъла в богато пиршество за сетивата, ума и душата.

„Станете част от морското приключение”, канят от трупата.

Екип на „Моби Дик“ по романа на Херман Мелвил

Драматизация: Гергана Змийчарова; Режисьор: Петринел Гочев; Сценография Гергана Лазарова-Рънкъл;  Музикално оформление: студио „Елисей“; Участват: Гергана Змийчарова (гост), Димо Димов, Надежда Петкова, Анатолий Ставрев. Марио Василев, Светослав Славчев, Поля Йорданова, Найден Банчевски, Любомира Башева, Адриана Димова, Гордан Коев, Таня Йоргова, Петко Петков, Любен Попов