Парк „Изгрев“ в район „Източен“ се оживи от деца, музика и интересни игри и работилници, част от еко-събитието „Зелена творческа зона за култура и изкуство“. В пъстрата програма на събитието бяха заложени различни и интересни еко инициативи. Децата имаха възможност да засядат семена на микро-растения в биоразградими кофички, за да продължат своите грижи за тях и у дома.

Специално участие в събитието взеха децата от ДГ „Биляна“, които представиха уникално модно ревю от крафт материали, давайки личния пример как може да се използват различните опаковки повторно.

Другото участие в програмата на събитието беше на децата от ДГ „Щастливо детство“, които показаха своите танци и песни за Земята и есента.

Учениците от Обединено училище „Пенчо Славейков“ поднесоха на кмета на район “Източен” Емил Русинов къщичка за птици, изработена от тях, с пожеланието тя да бъде поставена в парка. През месец юни тази година училището стана част от световната мрежа на Екоучилищата, която включва 59000 учебни заведения в над 75 страни от цял свят.

„Много е приятно, че точно това събитие се случва в район „Източен“. За мен е важна грижата за природата и опазването й. Винаги съм подкрепял такива събития, които дават личен и добър пример на децата. Благодаря на всички, които взеха участие в програмата и в организацията на това прекрасно събитие“, каза Емил Русинов.

Денят премина с много ролеви игри за опазването на природата и разделното изхвърляне на отпадъци.

За финал всички присъстващи се включиха в голямото еко-пано от капачки, които подредиха под формата на цветно изгряващо слънце.

Организатор на събитието е Сдружение творчески комплекс „Инкубатор“ с подкрепата на район „Източен“ – Община Пловдив. С любезното съдействие на фирма „Био Пак БГ“ ООД бяха осигурени биоразградими кофички, торбички и ръкавици. Събитието е част от програмата „Зелена култура – Зелен град“ на Фондация “Пловдив 2019”.