Паметник на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война откриха в Крислово. 14 жители на селото са участвали във войните за Освобождение на България и са дали живота си за свободата на родината. Това са подоф. Петко Йончев, Видол Вътов, Али Алиев, Марин Стойнов, Русин Бонов, Тодор Кацаров, загинали в Балканската война (1912 – 1913) и редниците Васил Котов, Величко Чернеев, Димитър Величков, Димитър Димитров, Кръстю Бонов, Никола Филчев, Стоян Бонов, Тодор Минчев, отдали живота си по време на Първата световна война (1915 – 1918).

„Откриваме паметник на героите, загинали в Балканската и Междусъюзническите войни, които са оставили кости по чужди земи. Днес сме тук, за да отдадем почит и да заявим с гордост, че сме техни достойни потомци“, каза във встъпителните си думи водещият Христо Христов, който от няколко години живее в Крислово.

Инициативата е на о.р. полк. Христо Странджев, който преди 8 години започва да събира информация за загиналите във войните крисловци и обикаля от къща по къща в селото, за да открие имената на героите, отдали живота си за родината. Обръща се за съдействие към държавните институции и Община Марица, която подкрепя идеята. Странджев сформира инициативен комитет, в който дейно участие взима и известният крисловец Васил Дуденски.

„Този паметник е на хората, които положиха кости пред олтара на България, защитиха нейната земя. Всяка пета къща в селото е дала по един убит. Паметникът олицетворява разгърнатата книга на историята на Крислово“, заяви Христо Странджев. Той допълни, че за него загиналите 14 войни са крисловските опълченци, жертвали живота си за родината и бъдещето на поколенията.

„Светла да е паметта на всички герои, загинали за свободата на България. Всички крисловци, родолюбци, които са жертвали живота си, за да има Крислово днес, за да ни има всички нас, за да я има България. Днес на светлия национален празник почитаме хората, които са допринесли, за да е България свободна днес“, подчерта в словото си кметът на Община Марица Димитър Иванов. Той благодари на Христо Странджев и Инициативния комитет за родолюбието и упоритостта им, на кмета на Крислово и на всички, които са дали своя принос за изграждане на възпоменателния паметник. Той отправи апел към младото поколение: „Човек трябва да знае историята си. Мили деца, помнете историята на вашето село, почитайте хората, които са допринесли, за да го има Крислово“.

Заупокойна литургия отслужи отец Михаил, след което благослови възпоминателния паметник. Идеята за паметника е на арх. Боряна Василиева и нейното семейство. Автор на монумента е скулпторът доц. Свилен Костадинов. „Създадохме с общи усилия една скулптура, която по достойнство изразява почитта към героите на Крислово. Тя притежава много добро пространствено решение, благодарение на архитектите Василиеви. Мисля, че успях да създам скулптурна форма, която по достойнство с пестеливи средства без излишна помпозност изразява почит към героите. Важно за мен бе този паметник да се изпълни от монолитен материал – камък гранит, защото той е символ и носител на човешката памет от вечни времена и до днес“, подчерта скулпторът. Кметът на Крислово Димитър Андреев от своя страна благодари на всички, ангажирани с мисията за създаване на монумент в памет на героите на селото. С минута мълчание бе отдадена почит на загиналите за отечеството крисловци. Поздравителен адрес за инициативата отправи председателят на Общинската организация на СОСРЗ в Пловдив о.р. Веселин Станев.

Възпоменателният паметник на загиналите войници от село Крислово по повод 110 години от Балканската война откриха кметът на Община Марица Димитър Иванов, председателят на ОбС Виолета Христодулова и кметът на селото Димитър Андреев.

След това талантливи деца от ДГ „Детелина“ поздравиха гостите с празнична програма. Към нея се присъедини и самодейният състав „От извора“ към НЧ „Просвета - 1964“ в Крислово.