Издателят и собственик на "Жанет 45" Божана Апостолова трябва да плати сумата от 1 лв. и съдебни разходи на поета Кирил Кадийски по дело за обида и клевета, става ясно от решение на Софийския районен съд от 8 май 2023 г., съобщава сайтът Площад Славейков.

Искът е заведен през 2018 г. и е свързан с текст на Кирил Кадийски, в който се коментира негативно писателяят Георги Господинов. След публикуването на текста на Кадийски в изданието „Литернет“, Апостолова е апострофирала с пост на личната си стена във фейсбук, който е дал повод на поета да заведе дело, защото се почувствал обиден. Кадийски твърди, че не е наричал читателите на Георги Господинов „овце“, както е отбелязала Божана Апостолова в социалната мрежа. 

Кадийски се почувствал засегнат от репликата ѝ, че „той не пише за „Всички наши тела“, той пише, за да покаже себе си и да обиди лично“. Кадийски твърди, че е претърпял неимуществени вреди от тези твърдения на издателката на Господинов.

Като ответник Божана Апостолова контрира обвиненията с твърдението, че в материала си „Буколика за господин Господинов“ Кирил Кадийски е отправил „обидни квалификации и епитети към Георги Господинов и неговите произведения, както и към читателите на последния“. Тя посочва, че отношението е продължило и впоследствие при телевизионни интервюта, а нейната реакция не е целяла да обиди ищеца Кадийски, а само да изрази мнението, изградено върху неговите изказвания.

Като свидетели са били разпитвани Людмил Димитров, доктор по филология, и синът на Божана Апостолова – собственик на „Жанет 45“, в момента депутат, Манол Пейков, се уточнява в съдебното решение.

Съдът е преценил, че в публикувания във Фейсбук пост на Божана Апостолова няма обиди, но има клевети. Според съда Кадийски с репликата от статията „Георги Господинов е като един овчар, който се грижи много добре за стадото си (някой заядливо може да подхвърли питането дали то е от най-качествените породи овце, но това няма значение за феномена, който ни вълнува), осигурява му винаги най-тучна паша“ не е нарекъл читателите на Господинов овце.

„Контекстът на целия текст не обосновава извод, че стадото, за което говори авторът, са читателите на Георги Господинов“, пише в съдебното решение.

И тъй като Божана Апостолова е разгласила „неверен факт“ в този смисъл, тя е станала автор на „клеветническо твърдение“, смята съдът.

Това е причината решението на Софийския районен съд да бъде в полза на Кирил Кадийски, като в окончателния съдебен текст е намерило място и изречение, в което съдът изказва съжаление, че точно тези личности са влезли в съдебен спор. В крайна сметка Божана Апостолова ще трябва да плати 1 лв. обезщетение и 350 лв. съдебни разноски на Кирил Кадийски.