Състоянието на нефункциониращите санитарни възли на хълм Бунарджика ни накара да се запитаме нещо важно. Какво се случва, ако си навън и ненадейно ти се приходи до тоалетната? Въпрос по същество лесен, но труден за отговаряне, когато си в Пловдив. В опит да стигне до отговора, TrafficNews тръгна на дълга разходка из града на тепетата.

Пловдивчани поискаха премахване на тоалетна на Бунарджика, но процедури забраняват товаКметството на "Централен" има желание, но не и пари да ремонтира санитарните възли на хълма

Такава правим всяка година, когато пролетта е почти тук, а хората по улиците започват да се множат. Миналогодишната ни проверка ни остави дълбоко разочаровани, но днес сме обнадеждени, че може и да заварим нещо по-различно. Особено след заръката, която директорът на „Чистота“ направи през 2022г. – в плановете на предприятието попадат реконструкция и подновяване на част от обществените тоалетни в града.

Мизерия и зловоние в Пловдив: Това ли са тоалетните, които се почистват два пъти на ден?ОП "Чистота" предвижда ремонт и профилактика на много от обществените тоалетни

Преди всичко трябва да отбележим, че Община Пловдив ни е осигурила няколко възможност за обслужване, в случай на нужда. Обществени тоалетни в града има на хартия 10 на брой, като 9 от тях са безплатни. От „Чистота“ предоставиха актуална информация до медията ни, от която става ясно, че де факто поне 3 не работят. Това са тези в парк "Белите брези" и в градинката на "Капитан Райчо", където има проблем с канализационните шахти. На въпросните места е необходим е сериозен ремонт, като се очаква съдействие и от ВиК, посочват от „Чистота“. Тази в подлеза на Централна гара пък не работи от поне три години. Иначе казано, не разчитайте на тях в близките месеци.

Останалите безплатни обществени тоалетни се намират в Цар-Симеоновата градина  (до Пеещите фонтани), Дондуковата градина, подхода към Стария град от Понеделник пазара, както и откъм ул. „Съборна“, стадион „Пловдив“ (пред бариерата) и Гребния канал. Към тях числим и автоматизираните самопочистващи се тоалетни на ул. „Железарска“, където цената за ползване е 1 лев.. Само нея може да ползвате по всяко време от денонощието и предвид локацията ѝ (Капана). „Останалите  се отварят около 06:30 часа от служители на "Чистота", които ги почистват и зареждат с консумативи поне още два пъти през деня“ –  твърдят от „Чистота“. После затварят в 18ч.. За да работят до по-късно, поетапно предстои да се въведе автоматизирано заключване вечер. Такова вече е инсталирано клозетите в Цар-Симеоновата и Дондуковата градина, които затварят в 22ч..

Дотук - добре. Но какво се случва, ако решиш да използваш представените от общината обществени тоалетни? За справка посетихме няколко от споменатите. Преди краткия разбор на състоянието на клозетите, предупреждаваме - Цар-Симеоновата най-добре я изключете от списъка с възможности и потърсете помощ в някое близко заведение. При останалите – виждаме хигиена, с която също трябва да направиш компромис. На места следите от употреба сякаш са постояли доста дълго. Амортизираната мебелировка, която не е обновявана от години, прави лошо впечатление и оставя усещането за нежелание от страна на Общината да инвестира в неотложните нужди на гражданите. Нещо повече, липсват консумативи във всички посетени обществени тоалетни – няма сапун, няма хартия. Има обаче течаща вода.

От статистиката изключваме автоматизираната тоалетна в Капана, където обаче все пак си плащаш левче за посещението. (В Галерията в края на текста може сами да се убедите в състоянието за тоалетните.) 

Безплатните възможности се изчерпат дотук. Оттук насетне ще трябва да отделите 1 лв., за да използвате тоалетни на някои ключови места, които концентрират голям поток от граждани. Например централна жп гара и автогарите. Поради изпадналия в забвение нужник в подлеза на гарата, който не работи от пандемията насам, пешеходци имат няколко алтернативи в района, но всичките са платени. Това са частните тоалетни на Автогара Юг и тази на Гарата. И двете се намират в прилично състояние и имат всички необходими санитарни материали.

Големият проблем в случая срещат търговците в подлеза на гарата. Предполага се, че след като плащат наем за обектите си към НКЖИ и Община Пловдив, все пак трябва някой да им осигури тоалетна. Обществената там, както споменахме, не работи от пандемията насам. С други думи търговците, които са на обектите си средно по 9 часа на ден, трябва отделят по 2-3 лева, за да отидат до тоалетна в някоя от платените възможни. Пред наш репортер наемателите на магазини споделят, че нямат други алтернативи освен да си платят или да разчитат на лични договорки със собствениците на частни тоалетни в района. „Не сме повдигали въпроса пред Общината, но оттам ни бяха казали преди време , че възнамеряват да дадат на концесия обществената тоалетна тук в подлеза, за да се възобнови работата ѝ. Това обаче едва ли ще стане преди да приключи пробива. От няколко години всеки намира начин да се справя с това, защото не става да даваме по 3 лева минимум на ден, за да идем до тоалетната“, коментира работник в магазин за бързо хранене.

Това ни води към следващия въпрос – какво се случва, ако пловдивчани усетят порив, когато са тръгнали да вършат работа? Да се разбира – работа, например в някои от административните сгради на общината, данъчното, поделенията на агенции в града. В повечето се налага да чакате с часове, за да изпълните заданиято си, а през това време да ви се приходи до тоалетната е твърде възможно.

Проверка на TrafficNews показва, че редица от сградите са с контролиран достъп – Община Пловдив, Областна управа, Прокуратура, съдилищата. Респективно във въпросните места откриваме по-високо ниво на хигиена. Има и всичко необходимо, за да се обслужите спокойно – хартия, сапун и топла вода. В сградата на Данъчно подразделение „Местни данъци и такси“ на „Радецки“ също разполагат с достатъчно голям санитарен възел, предоставен за използване и за самите граждани. Не така стоят нещата обаче в сградата на Агенцията по вписвания, където трябва да помолиш за достъп някой от служителите. На добра воля ще бъдеш допуснат, като именно заради това хигиената там е добра.

Разходката с мисия под тепетата ни завършва с извода, че подобрение от миналата година определено има. Въпреки това състоянието на обществените тоалетни на Общината са далеч под очакванията за европейски град. Тези в административните сгради обаче са прилични, незавесемо, че двата вида се чистят и зареждат еднакво често с консумативи.

На този фон се ражда въпрос по-сложен и от този, с който започнахме обиколката си – само ако си плащат ли пловдивчани са склонни да пазят, или само ако си плащаш са склонни да ти предоставят нормални условия?

 

Това, на което се натъкнахме, вижте сами тук, ГАЛЕРИЯ: 

Цар-Симеонова градина

Автогара Юг и Централна гара:

Автоматизирана тоалетна в Капана:

Дондукова градина: