Полусрутена постройка грози подножието на едно от тепетата на Пловдив, оплакаха се граждани. От години конструкция на Бунарджика, която преди е била обществена тоалетна, не функционира по предназначение. Към днешна дата мястото е „контейнер“ за отпадъци, но и магнит за любопитни деца и домашни любимци. По тази причина пловдивчани възроптаха срещу състоянието на изоставения санитарен възел и пожелаха постройката да бъде премахната. Поради голямата разруха обаче, настъпила с годините, съоръжението няма как да бъде ремонтирано с малко усилия.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов заяви пред TrafficNews към администрацията има няколко постъпили жалби от граждани с искания за тази до ресторанта да бъде съборена.

Няма как тези жалби да бъдат удовлетворени, тъй като в Плана за управление е ясно записано, че е забранено всякакъв вид строителство на територията на хълма. Респективно, ако я премахнем сега, няма как да я възстановим в бъдеще“.

Стаменов допълни, че районното кметство е планувало ремонт на санитарните възли на тепето. „В парковите зони има голяма нужда от такъв тип обслужване. В момента това става с помощта на химически тоалетни“, заяви той и допълни, че клозетите на територията на Бунарджика са три на брой, като два от тях, разположени в ниската част, са включени в ПУП-а и в Плана за управление на хълма.

Оказва се обаче в бюджетът на кметството все още няма заложени средства за подобна процедура. „За съжаление, финансите ни са силно ограничени на този етап, така предстои да бъде и пред цялата година. Подобна процедура може да се осъществи най-рано в края на 2023г, но следващата година е много по-възможна като прогноза. Но в крайна сметка, все още няма национален бюджета, за да знаем на какво стъпваме. Целевите финансирания все още не са ясни като суми и малко деликатна е обстановката. Но това, което сме предвидили, е именно възстановяване на тези обекти“, допълни районният кмет Стаменов.

До тогава обаче въпросното съоръжение може поне да бъде почистено, така че да отговаря на нормални хигиенни норми. За следното медията ни алармира Общинските предприятия „Чистота“ и „Градини и паркове“, в чийто ресор попада подобна процедура. Оттам поеха ангажимент да извършат проверка.