Пловдивчанин   направи собствено проучване за имота в район „Тракия”, който породи  недоволство сред жителите, че ще бъде използван за строителство на детски ясли. В продължение на над 20 дни той е ходил до въпросния терен, за който 409 души са се подписали да не се застроява. Мотивите им – зеленината е единствената в това каре, на нея играят деца и не е подходящ за строителството на детско заведение.

Самият проект за детските ясли получи одобрение от МОН, като Община Пловдив ще получи 4,5 млн. лева за тях, а градските власти трябва да осигурят 1,5 млн. лева съфинансириане.  Въпреки че повече от година район „Тракия” и Община Пловдив работи за този проект, общественото недоволство на жителите в съседните блокове ескалира, след като яслите получиха разрешение за строеж.

Крайното решение дали там ще има детски ясли е на градската управа и кмета, като до този момент то не е съобщено.  Пловдивчанинът, който се свърза с редакцията ни, ни изпрати кадри на пространството от 5 дка, заснети между 15 март и 9 април. На тях се виждат паркирани коли, пълни кошчета с боклуци, но не и деца, които да играят.

Събраха 409 подписа срещу строителството на детски ясли в „Тракия", получили финансиране от МОН

Ето и разказа му:

„Уважаема редакция, следя с интерес казуса с построяването на детски ясли в район „Тракия” и обществената реакция срещу тях. Живея съвсем наблизо до въпросното пространство, като с изненада научих, че то е предпочитано място за игра на деца. Аз лично съм родител и признавам, че от време на време там виждам няколко деца, които играят на опасните детски съоръжения в близост. За сметка на това ежедневно се вижда неправилно паркирани автомобили, млади и по-зрели хора, които пийват бира на пейките, а това се вижда и от препълнените кошчета.

Тезите по време на т.нар. протести, че няма друга зеленина в обсега на имота ме озадачава още повече. Видно от снимките, които ви изпращам – това съвсем не е така Още повече че съвсем близо има огромни поляни с детски площадки, както и парк Лаута.

Виждам, че инициатор на подписката и протестите е младо момиче, което искам да поздравя, че се опитва да промени нещо в квартала и града. Това е достойно за уважение, но тезите  й по никакъв начин не са подкрепени с аргументи.

Пак казвам – аз съм родител. Децата ми са по-големи от възраст за ясли, но съм се сблъсквал с този проблем, а в момента имам близки, които не успяха да намерят места за техните деца и ги водят в други райони на Пловдив.

Водещото в тази дискусия трябва да е общественият интерес. До колкото чета по медиите, ако детското заведение не бъде построено на самия терен, то община Пловдив ще загуби финансирането за детските ясли. Отново по информация на медиите финансовите ресурси на общината не позволяват да се отдели подобни средства, за да се направи друго детско заведение тази година, а вероятно и в следващи.

Така Пловдив ще загуби сериозна сума за построяването на ясли, а от друга страна – над 200 деца ще останат без места.

Какво ще се случи, ако на следващия терен в район „Тракия” се съберат хората и направят подписка срещу строителството? Така и следващия и по-следващия. Къде трябва да строим детски градини и ясли? На края на града? До индустриалните зони? Не звучи логично, нали?

Говорейки с много хора от квартала всички са на мнение, че там трябва да има детски ясли. Само че тези хора не ходят по подобни дискусии и протести, защото  знаят нивото, тона и репликите,  които се разменят на тях. Абсолютно излишно е да се правят и подписки в „защита” на нещо, като се противопоставят хората.

Изпращам Ви снимките, които съм направил в продължение на повече от 20 дни. Всички са с температури между 15 и 25 градуса. Много от тях след 17:00 часа, включително събота и неделя. Изводите всеки може да си ги направи.

P.S. Призовавам район „Тракия” и община Пловдив, както  предлага младата пловдивчанка, да започне да санкционира всички неправилно спрели коли върху т.нар. зеленина, а също така да се пресече преминаването на автомобили по видно незаконна улица там. Твърде вероятно е обаче много от тези автомобили да са на същите тези хора, които не искат ясли. Не защото децата им играят долу, а поради ползването на терена за паркинг.

"Липсата на зеленина в района"

"Нерегламентираният  паркинг и незаконната улица"

 

 

"Мястото на, което децата играят"