Има риск при съставяне на правителство  да се получи партийна феодализация на отделните министерства. Предупредили сме мандатоносителя и ще искаме гаранции това да не се случи. Когато министърът сам си определя екипа и той е от една политическа сила, си давате сметка какво може да се случи, заяви един от лидерите на Демократична България - ген. Атанас Атанасов, след приключването на преговорите при президента. 

Той изрази опасения за баланса в сектор "Сигурност". Секторът  е изключително важно звено и там трябва да има баланси. Бяха сменени всички ръководители на специалните служби. Те трябваше да бъдат сменени, защото правителството на Борисов така бе кадрувало, че тези ръководители прикриваха престъпленията и корупцията. Но има риск да се получи напрежение между редовното правителство и вече назначените началници. Не искам да персонализирам, но някои от назначенията бяха удачни, други не. Тъй като секторът на сигурност е деполитизиран, всички политически сили трябва да имат доверие на ръководителите на специалните служби. Сега се очертава двамата министри на вътрешните работи и на отбраната да бъдат от една партия. Проблемът не е персонален, не опира до личността на Бойко Рашков , но секторът е сложен и трябва да има координация" заяви лидерът на ДСБ. 

Ген. Атанасов заяви, че от медиите е научил името на евентуалния министър на отбраната , а именно Стефан Янев. Но заяви, че в краяна сметка нищо не е окончателно. "Докато нещо не е договорено, нищо не е договорено" каза той.  

Заяви , че този начин на подписване на коалиционно споразумение е по искане на Демократична България. На въпрос дали това означава, че ДБ е в коалиция с БСП, той не даде конкретен отговор. "Можем да философстваме дали сме в коалиция с БСП или не сме, но когато се гласува с мнозинство в парламента отговорът е ясен" .