Скейтъри използват Паметника на Съединението за писта. Скандалната гледка възмущава пловдивчани и накара мнозина да си зададат въпроса – кой е разрешил това. Една от рампите им е залепена за каменната стена, на която стои надписът „Площад паметник „Съединение“. Така за жителите на града и за туристите, които често посещават мястото заради близостта му със сградите на Историческия и Археологическия музеи, остава загадка по какъв повод е издигнат символният паметник.

Подадох сигнал до кмета Иван Тотев. Цялата тази история става смешна. Зададох въпрос кой е разрешил поставянето на тези рампи. На няколко пъти се опитвах да разговарям с момчетата, които карат скейтовете си на площада. Отговорът им бе: „Ние имаме разрешение“, каза директорът на Историческия музей Стефан Шивачев, под чиято грижа за паметниците на Пловдив.

Той допълни, че в писмото си до градската управа е препоръчал младите хора да практикуват любимия си спорт някъде на Гребната база. Още повече, че Пловдив има изградена мрежа от велоалеи и придвижването до там е възможно и без ползването на градски транспорт.

Да им преместят рампите там някъде около стадиона. Да си тракат, да си юркат, каквото искат да правят там. Освен че е светотатство да се осквернява по този начин знаков паметник, площад „Съединение“ е натоварен от множество преминаващи хора. Там играят деца. На метри е автобусната спирка, близо е и Четвъртък пазарът. Непрекъснато възникват конфликти, каза Стефан Шивачев. Директорът на Историческия музей допълни, че непрекъснато при него влизат хора, които търсят съдействие и се оплакват от неприятната ситуация. Искат да се вземат мерки.

Той допълни, че няма нищо против културата на каране на скейтове и колела, но не и на такова важно за града място.

Всяка година преди честванията на Деня на Съединението на 6. септември рампите се демонтират и местят на Гребната база. След това по незнайни пътища, не знам кой им ги връща. Смятам, че е време да се вземат мерки, това е гавра с това светло събитие в нашата история, завърши Стефан Шивачев.

Паметникът на Съединението е една от изключителните творби на забележителния скулптор Величко Минеков. Открит е през 1985 г. по повод 100-годишнината от раждането на единна България. 12-метровата статуя представлява женска фигура - символ на родината, с криле в полет, които олицетворяват обединените части на държавата – Източна Румелия и Княжество България. В ръцете си жената държи лавров венец – знак за победа.

По традиция всяка година на 6. септември площадът е домакин на мащабни национални чествания, защото точно Пловдив е градът повел борбата за обединена България.